De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Non-profit betoogt voor méér investeringen in zorg, welzijn en cultuur
ACV Puls

Non-profit betoogt voor méér investeringen in zorg, welzijn en cultuur

De non-profitsector komt op donderdag 5 maart in Brussel op straat. Een manifestatie voor meer investeringen in zorg, welzijn en cultuur en tegen de besparingen die de Vlaamse regering doorvoert.

woensdag 4 maart 2020 17:17
Spread the love

De regering-Jambon zegt op te komen voor een ‘warm en zorgzaam Vlaanderen’. Maar is dat wel zo?

“Bij haar aantreden in de herfst van vorig jaar maakte de nieuwe Vlaamse regering een bijzonder slechte start”, vindt Mark Selleslach van ACV Puls Non-Profit. “De klinkende noemer ‘voor een warm en zorgzaam Vlaanderen’ bleek al gauw een heel dun laagje vernis, met daaronder ongeziene besparingen in zorg, welzijn en cultuur. Besparingen al vanaf begin 2020, wat meteen ingrijpt in de geplande werkorganisaties. Besparingen zonder enig voorafgaand sociaal overleg met de sector. Besparingen als algemene maatregel, die vrijwel alle organisaties in Vlaanderen treffen. Besparingen die volgens de ministers geen gevolgen hebben voor de dienstverlening. Geloven die dat zelf?”

Investeringen in plaats van besparingen aub

Een warm en zorgzaam Vlaanderen bereik je niet door te besparen. “Hoezeer de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin het ook probeert, hij krijgt zijn verhaal niet uitgelegd aan zorg- en welzijnssectoren die opboksen tegen complexe noden, wachtlijsten en wachttijden, zelfs bij crisishulp”, stelt Selleslach.

“Als de Vlaamse regering op de rem staat, kan je dat niet verkopen als vooruitgang aan de groeiende groep mensen met zorg- en welzijnsnoden. Ook aan de werknemers krijg je het niet uitgelegd wanneer ondertussen de emmer van de werkdruk overloopt. In te veel situaties en al veel te lang. Voor een warm en zorgzaam Vlaanderen zijn investeringen nodig”.

Niet veranderen om te veranderen

Bovenop de besparingen zet de nieuwe Vlaamse regering in tal van non-profitsectoren de ingrijpende veranderingen voort, bijvoorbeeld op het vlak van financieringstechnieken. “Verandering zou moeten leiden tot verbetering. Niet tot situaties die nadien moeten worden hersteld omdat ze problemen veroorzaken. Veranderen om te veranderen, daar heeft niemand wat aan”.

Het is tijd voor écht beleid, vinden de werknemers en hun vakbonden, en dat willen ze aanstaande donderdag in de verf zetten.

 

Praktisch:

  • Om 10.30u: betoging vertrekt aan het treinstation Brussel Centraal / Europakruispunt, en stapt op naar het kabinet van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Wouter Beke (Ellipsgebouw, Koning Albert II laan 35).
  • Werknemers uit alle sectoren van zorg, welzijn en cultuur.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!