De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nog steeds geen wettelijke verkeersborden voor het Rector De Somerplein in Leuven

Nog steeds geen wettelijke verkeersborden voor het Rector De Somerplein in Leuven

woensdag 19 december 2012 11:48
Spread the love

Rond 26/27 november stonden er in verschillende kranten artikels over het verkeer door het De Somerplein. Oppositieleden wezen de afgelopen weken en maanden meermaals beschuldigend naar burgemeester Tobback omwille van de drukke verkeersstroom en de hoge snelheden in de binnenstad. Volgens de oppositie geeft de signalisatie aan dat het De Somerplein alleen toegankelijk is voor bussen van de Lijn en taxi’s maar desondanks blijven automobilisten er voor verkeershinder zorgen.

De Burgemeester verklaart dat inderdaad het plein verboden is voor doorgaand verkeer richting Margarethaplein, zoals “de signalisatie aangeeft” en dat hij aan de lokale politie gevraagd heeft om in de toekomst een flitscamera te plaatsen om de automobilisten te identificeren.

De dag volgend op deze straffe uitspraken, op 27/28 november is deze ” signalisatie” verdwenen en dus kan de drukke verkeersstroom blijven doorgaan over het plein.

Signalisatiepaneel had geen wettelijke basis

Het is zo dat de enige “signalisatie” een groot paneel was op de hoek van de Bondgenotenlaan met de Vital Decosterstraat, met een afbeelding van verboden richting, “uitgezonderd plaatselijk verkeer” en ook met een pijl omleiding naar de Vital Decosterstraat. De toestand was sowieso niet volledig duidelijk, want om volledig duidelijk te zijn moest aan het begin van het De Somerplein of ter hoogte van de Vanderkelenstraat nog een bord “verboden richting met uitzonderingen” staan.

De feiten zijn echter veel erger want het paneel had geen wettelijke basis, het was een aanwijzingsbord dat geplaatst was wegens de werken aan het plein.

Ik denk dat het bord nu weggehaald is omdat het geen wettelijke basis had en dus dat er bij het einde van de werken en de opening van het plein voor het verkeer, ergens in de zomer, al wettelijke borden hadden moeten geplaatst zijn.

Onwetendheid troef in gemeenteraad

Hier hebben wij een burgemeester/stadsbestuur en een oppositie die er geen flauw benul van hadden dat daar een onwettelijke verkeerssignalisatie stond die de automobilisten en de burgers misleidden en voor de gek hielden.

Ondanks het feit dat het stadsbestuur al minstens 2 jaar weet dat er wettelijke verkeersborden nodig waren voor het De Somerplein staan die er nog steeds niet.

Het is om gek van te worden. 

Dit lijkt me een ernstige fout en nalatigheid.

take down
the paywall
steun ons nu!