De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nog maar één Moslim vertegenwoordiger in het bastion van Modi

Nog maar één Moslim vertegenwoordiger in het bastion van Modi

maandag 12 december 2022 22:03
Spread the love

Narendra Modi (BJP) werd in 2014 president van India na een meesterlijke overwinning. In zijn kiesdistrict Gujarat maken Moslims tien percent van de bevolking uit. Toch kregen zij bij de laatste verkiezingen enkel een vertegenwoordiging van 0,5% ofwel één vertegenwoordiger.

Het zijn verkiezingen in de grootste democratie van de wereld. In India wonen er 1,3 miljard mensen en zijn er 900 miljoen Hindoes, in totaal zijn er 1 miljard kiesgerechtigden, waarvan 500 miljoen boeren en 240 miljoen extreme armen. Democratie is dus geen theater.

Sinds 75 jaar (1947) is India onafhankelijk van Groot-Brittannië, het was een land dat top-down was georganiseerd en dit duurde zo tot in jaren negentig. Er was één partij aan de macht, de Congrespartij van de familie Gandhi en Nehru. Tot er in de jaren negentig sprake was van het Hindoe Nationalisme onder leiding van Modi in zijn deelstaat Gujarat.

Tijdens de ‘partitie’ of de onafhankelijkheid waar het Britse Rijk in Zuid-Azië uit elkaar viel moesten Moslims, Hindoes en Sikhs ‘delokaliseren’. Ondertussen hebben Hindoe en Moslim beschavingen elkaar in de tang. Pakistan en India staan met nucleaire wapens ten aanzien van elkaar en de lokale Moslims in India, voornamelijk in het noorden, staan in conflict met de Hindoes die Modi steunen.

In het zuiden van India is hier allemaal veel minder spraken van omdat bijvoorbeeld in Kerala, de door communisten geleidde staat, leven Moslims en Hindoes veel dichter bij elkaar en zijn de vertegenwoordigingen in het Parlement veel eerlijker verdeeld.

In de zuidelijke deelstaten gaan veel arbeider werken in de Golf en is er een relatieve welvaart. De Golf komt ook investeren in Zuid-India “met het oog op een mogelijk intern conflict tussen Moslims en Hindoes.” (niet bewezen)

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!