De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

NODAPL blijft staan!

NODAPL blijft staan!

vrijdag 10 februari 2017 15:39
Spread the love

De laatste DAPL vergunning is afgegeven door het US Army Corps of Engineers, de Technische Dienst van het Amerikaanse Leger. Indigenous Coalition bij Standing Rock. de inlandse tegenstanders van de oliepijpleiding op hun grondgebied heeft opgeroepen tot een Globale Resistentie tegen fossiele brandstoffen en fascisme. Protesten zijn al begonnen in de Verenigde Staten en over de hele wereld. Honderden mensen zijn bij elkaar gekomen buiten het Witte Huis om te protesteren tegen het project. Grote groepen mensen zijn ook bijeengekomen in Los Angeles, Manhattan, Denver en San Francisco, waar een twaalftal gearresteerd werd omdat ze de deuren van federale gebouwen blokkeerden.

Veel protesteerders waren woedend niet alleen over de toestemming van de regering van de pijpleiding, maar ook over de recente uiting van Donald Trump dat niemand het Witte Huis gebeld zou hebben om de oppositie tegen het project te uiten. Zoals op diverse kanalen gerapporteerd is heeft het Witte Huis de openbare telefoon voor commentaren gesloten na de inauguratie van Trump. Maar duizenden mensen hebben verklaringen geschreven die het project afkeurden sinds het Army Corps of Engineers eind januari een openbare commentaarperiode geopend heeft. Woensdag hebben een groep Amerikaanse Veteranen samen met de Oorspronkeljke Bewoners elektronische versies van de meer dan 200 000 commentaren afgelevert bij het kantoor van het Leger Corps in Manhattan.

De Standing Rock Sioux Stam and Cheyenne River Sioux Stam zullen waarschijnlijk een aanklacht indienen en een tijdelijke stop van de constructie verzoeken terwijl de legitimiteit van dit besluit onderzocht wordt door de rechtbank.  Intussen zal DAPL waarschijnlijk onmiddelijk beginnen met boren. De media hebben kortgeleden gerapporteerd dat DAPL zegt dat hun “best case scenario” een tijdlijn 83 dagen is, van het opheffen tot het stromen van olie.

Nadat de Seattle City Council, het gemeentehuis eenstemmig besloten heeft om 3 milljard aan bankrekeningen bij Wels Fargo af te nemen omdat de bank de Dakota Access olieleiding ondersteund, ondernam de City Council in Davis, California, een vergelijkbare actie en besloot eenstemmig een andere bank te zoeken voor hun ongeveer $124 miljoen aan bankrekeningen tegen het einde van dit jaar. Philadelphia en Minneapolis denken er aan hetzelfde te doen. Er gaan overigens ook in België en Nederland stemmen op tegen banken, met name ABN-Amro en ING, die het project zouden ondersteunen.

take down
the paywall
steun ons nu!