De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

NMBS-stations worden groenteboer
IPS

NMBS-stations worden groenteboer

Vier NMBS-stations worden afhaalpunt voor groenten en fruit van lokale teelt. Reizigers en buurtbewoners kunnen vanaf deze week via internet bestellen en hun producten één keer per week komen afhalen in de stations.

dinsdag 11 mei 2021 11:12
Spread the love

 

De NMBS wil lokale projecten aanmoedigen “die oog hebben voor de nieuwe gewoonten van de consument en de milieu-uitdagingen”. Daarom start ze in vier stations met een proefproject waar verse producten uit de korte keten kunnen worden afgehaald.

In elk van de stations komt een afhaalpunt waar je wekelijks lokale voedingsproducten – voornamelijk groenten en fruit – kunt afhalen die je vooraf online bestelt. Geïnteresseerden zullen de producten dus op voorhand kunnen bestellen en hun boodschappenmandje een keer per week kunnen oppikken in het station.

Gent-Sint-Pieters

In Vlaanderen gaat het project vanaf 21 mei van start in het station Gent-Sint-Pieters. Er komen ook afhaalpunten in het station Luik-Guillemins en in de stations ‘s-Gravenbrakel en Ottignies.

“Levendige stations: dat is wat ik als minister en ook als pendelaar wil”, zegt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. “Met verse, lokale en kwaliteitsvolle producten die je in je station kan afhalen, kunnen de reizigers van NMBS nu het nuttige met het aangename combineren. Ik hoop dat dit nadien in andere stations uitgerold kan worden. Dat is goed voor de reiziger, voor de lokale producent en voor het milieu.”

Het proefproject zal in eerste instantie gedurende een jaar lopen. Afhankelijk van het succes kan het worden verlengd of zelfs worden uitgebreid naar andere stations.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!