De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nigeria correspondente Femke van Zeijl schrijft verschillende kwalitatieve onderzoeken bij elkaar

maandag 6 maart 2023 07:21
Spread the love

Nigeria Correspondente Femke van Zeijl schreef met haar vierde boek wat wetenschappelijk vulgerariserend werk bij elkaar over de Doe-Het-Zelf-Maatschappij in Nigeria. Het boek kwam uit in juli 2022 en werd gepubliceerd bij Ambo|Anthos uitgevers. In het boek worden verschillende onderwerpen aangesneden, en worden op haar magistrale klassieke manier ontleed. Dit boek doet je eens de zwaartekracht onder je voeten wegnemen in een land zoals Nigeria.

Ambo|Anthos uitgevers bekleedt al meer dan een halve eeuw een vooraanstaande positie in het Nederlandstalige literaire landschap. De constante kwaliteit van het veelzijdige fonds heeft Ambo|Anthos tot een van de meest succesvolle uitgeverijen gemaakt. Met een bevlogen team blijven we creativiteit combineren met durf en ondernemerschap om ons fonds beeldbepalend te laten zijn in Nederland en Vlaanderen. Tot Ambo|Anthos uitgevers behoren ook dwarsligger, Hard Gras en Loft.

Femke van Zeijl (1971) is freelancejournalist met als standplaats Lagos, Nigeria. Ze schrijft reportages voor onder andere NRC Handelsblad, The New York Times en Al Jazeera, maakt radio voor VPRO’s Bureau Buitenland en werkt mee aan tv-documentaires. Ze schreef eerder twee non-fictieboeken: Een nacht in een vijzel en Gin-tonic & cholera, en de roman Koning van de barraca’s. En nu de Doe-Het-Zelf-Maatschappij.

De Doe-Het-Zelf-Maatschappij onderzoekt verschillende facetten van Nigeriaanse samenleving met de situatie in Nederland. Je stelt je echt de vraag: ‘hoe kan zo’n reus nu rechtblijven als het land in chaos is’. Het is zeker geen opsomming van de parade paardjes van Nigeria, maar echter een duisterverhaal over hoe de inwoners van dat land aan hun lot zijn overgelaten en het heft in eigen handen moeten nemen.

De onderwerpen zijn veiligheid, energie, pensioenen, water, justitie, transport, onderwijs en gezondheidszorg. Het verhaal begint steeds met een experiment  en dan wordt een maatschappelijk proces inganggezet. Hier uit haalt ze dan de feitenkennis om inductief een nieuwe theorie te creeren. Zeer interessant allemaal, maar je staat toch wel even stil bij de dag dagelijkse labeur die de Nigerianen moeten ondergaan.

Eerlijk gezegd dat moet een dodelijk land zijn en zoals de auteur zegt, gaat dit land helemaal neoliberaal worden? Het is alvast duidelijk dat de inwoners en de politieke elkaar met rust laten en dat er maar 4% belastingen worden betaald, terwijl check’s en balances door corruptie worden georganiseerd.

Je moet echter de geplogenheden kennen om je weg te vinden in Nigeria, maar als je geld hebt is natuurlijk alles mogelijk. Dit land is zodanig rot dat de auteur op roept van de post-electorale situatie te volgen en meer aandacht te besteden aan dit land. De inkomsten komen voornamelijk uit Petrolium en er gaat maar 6 percent van het BNP naar het onderwijs, dit zou echter 20% moeten zijn volgens de Verenigde Naties.

Het is allemaal de schuld van de Britten en van de dictaturen. Het land gaat echt kapot als het niet beter gaat. Voor de komende President is het ‘business as usual’, hij werd een week geleden verkozen. Daarmee, ik herhaal, is het beeld dat Van Zeijl schetst correct: we moeten over dit land waken, want het heeft de toekomst van de wereld in handen.

Het verhaal leest vlot, er is voldoende spanningopbouw bij en het is geschreven in het ik-perspectief. Het zijn soms wat rare zinnen, maar natuurlijk geen kromme zinnen. Er is ontzettend veel structuur in het boek, er gebeurd een handeling en dan onstaat er een inductief onderzoek. Daarbij gaat van Zeijl op zoek naar acht verschillende thema’s en hoe deze verlopen in Nigeria.

Nederlands | Paperback | 9789026337468 | 21 juni 2022 | 256 pagina’s | 23, 99euro

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!