De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nieuwste Buck Danny verheldert over de nieuwe militaire en maatschappelijke realiteit

woensdag 29 juni 2022 15:12
Spread the love

Omdat ik de spontane camaraderie onder de militaire mannelijke hoofdpersonages zo aangenaam vindt, volgens Griet Vermassen (DS 220622) overigens een natuurlijke houding bij mannen die ontbreekt bij vrouwen, heb ik de nieuwste BUCK DANNY gehaald en gelezen. De titel is SKYBORG. Buiten is het bloedheet en verblindend licht, een patroon dat spoort met de achtergrond van de basis Edwards in de woestijn in de VSA waar de actie zich grotendeels afspeelt.

Al na enkele pagina’s ervaar ik bewondering voor dit nieuwe verhaal van Formosa en Zumbiehl. Op een snelle manier hebben zij de klassieke ingrediënten van de reeks, zoals de vriendschap onder de soldaat-piloten en de geweldig getekende vliegtuigen, gecombineerd met belangwekkende feiten uit deze militaire in de realiteit vandaag.

 

 

Loyal Wingman
De jets zijn dermate voorzien van computers, dat verregaande veranderingen optreden. Zo zijn er momenteel (ook juist in Oekraïne) allerlei drones in actieve dienst (zie filmpjes op mijn profiel dd. 280622), maar (in het verhaal) ook onbemande, computergestuurde en van AI voorziene fighting jets, met name F-16s. De piloten-officieren, onze vituele kameraden sinds een halve eeuw, vrezen voor hun beroep. Zoals vandaag robotisatie en informatisering effectief jobs afneemt op de Arbeidsmarkt. Wie software zegt, zegt echter kans op Hacking.
Wij leren het straffe feit kennen dat er wel 2000 hackers-agenten in dienst zijn van het tirannieke regime van Noord-Korea, actief in het Westen. Een natie die er niet in slaagt haar bevolking te voeden, maar die bewapening hoog in het vaandel voert.

Een charmant idee is dat het scenario een aanminnige indiaanse opvoert, een geleerde Navajo, die vriendjes wordt met Sony. Ik denk dan meteen aan de twee boeken in de reeks Blake en Mortimer “De vloek van de dertig zilverlingen” waar eveneens een bekwame indiaanse de helden komt helpen. We worden en passant gewezen op het blijvende belang van het perspectief van Moeder Aarde en van traditionele wijsheid en bepaalde spirituele rituelen, zoals de pijp roken en de sauna, de louterende zweethut, erfenis van inheemse volkeren.

De geslepen vijanden blijken o.a. oost-Aziaten te zijn. Ook hier is de link met de werkelijkheid niet uit de lucht gegrepen. Ik volgde onlangs persoonlijk een lezing van politicoloog en kenner van geopolitiek professor Jonathan Holslag die met tekst en beeld aantoonde dat de vliegdekschepen van de United States of America, een ruggengraat van de westerse defensie en een constante in deze reeks die in wel 15 talen is vertaald, van in de eerste boeken van kort na het einde van de tweede wereldoorlog, momenteel waarschijnlijk kwetsbaar zijn voor de vloot aan kleine, snelle, met up to date IT uitgeruste militaire scheepjes die China heeft gebouwd.

De schetsen van ontmoetingen van Buck met machtige, hooggeplaatste figuren, de ene betrouwbaar, de andere een verrader, zijn overtuigend en leerzaam. In een doorgedreven professionele wereld blijft de persoonlijkheid en de integriteit of het gebrek daaraan, een rol spelen.

Catharsis

Na de laatste pagina zit ik als een piloot wat verdwaasd in zijn cockpit door de G-krachten bij het snel stijgen, na te hikken in mijn schommelstoel. De ultieme catharsis en bijhorend welbehagen blijft nog even uit, die wacht op het tweede en afsluitende deel van dit lichtjes hallucinante maar tegelijk bijzonder realistische en overtuigende verhaal, getiteld Air Force One. U herinnert zich dat dit de naam is van de Boeing waarmee de president van de VSA grotere reizen maakt. En waarin George W. Bush kruisend boven zijn land zijn toevlucht nam in de uren na de aanval op Manhattan op 9/11…

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!