De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Nieuwe recessie begint volgend jaar’
VS, Recessie, Amerika, Gary Shilling -

‘Nieuwe recessie begint volgend jaar’

donderdag 30 juni 2011 11:40
Spread the love

De Amerikaanse beurswebsite Marketwatch.com interviewde Gary Shilling, de economist die de crisis van 2008 had voorspeld. Op de vraag of de Amerikaanse economie recht op een muur afstevent, heeft Shilling een ijzingwekkend antwoord:

‘Ik voorspel een nieuwe recessie voor volgend jaar.’

Zijn denkwijze is de volgende: ‘Van een double-dip kan geen sprake meer zijn. De vorige crisis is niet langer het probleem, want de laatste recessie is al twee jaar voorbij. Verder is het drieëneenhalf jaar geleden (december 2007) dat de economische cyclus zijn piek bereikte. Als we de geschiedenis in acht nemen duurt een economische groeibeweging plusminus drie jaar, voornamelijk tijdens langere periodes van recessie (‘down cycle’), zoals degene waarin de VS zich sinds het jaar 2000 bevinden. Een nieuwe recessie zou dus in 2012 moeten beginnen.’

Toch zullen de Amerikanen daar weinig van merken. Volgens Shilling wordt het gros van de recessies gevolgd door periodes van sterke economische groei, iets wat deze keer niet het geval is geweest.

De economie is als ‘een motor met 4 cylinders’ en een economisch herstel vereist dat alle vier op volle toeren draaien: consumptie, werkgelegenheid, de huizenmarkt en de ommekeer in de voorradencyclus. Volgens Shilling is deze keer enkel aan de laatste voorwaarde voldaan.

http://www.marketwatch.com/story/new-recession-begins-next-year-shilling-says-2011-06-24

Bron : Marketwatch.com / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!