De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Nieuwe privacyregels Google strijdig met de EU-wet’
Privacy, Google, Zoekgeschiedenis, Wissen, Regels, Uniform -

‘Nieuwe privacyregels Google strijdig met de EU-wet’

vrijdag 2 maart 2012 10:55
Spread the love

De nieuwe privacyregels die Google op 1 maart heeft ingevoerd zijn in strijd met Europese regels. Dat heeft Viviane Reding gezegd. Zij beheert de portefeuille Justitie en mensenrechten binnen de EU.

In januari van dit jaar trachtte Google zijn privacyregels te versimpelen. 60 Verschillende privacyrichtlijnen werden samengevoegd tot één overkoepelende richtlijn die voor alle diensten geldig is, inclusief Gmail, YouTube en Google+.

Maar wanneer gebruikers de nieuwe regel weigeren verliezen ze hun toegang tot  de diensten. Reding acht de regel in strijd met Europese wetgeving op het vlak van transparantie. Daarnaast worden de data over gebruikers doorverkocht aan derde partijen, iets waar de gebruikers nooit mee hebben ingestemd.

De bescherming van persoonlijke data is een van de basisprincipes binnen de Europese Unie, aldus Reding. Google verdedigt zichzelf op zijn blog met het argument dat de regels nu duidelijk zijn voor iedereen, maar de eurocommissaris is het daar niet mee eens.

‘Van de gebruikers bekijkt 70% niet tot nauwelijks de gebruiksvoorwaarden. Die zijn bovendien lastig te vinden, onbegrijpelijk geschreven en complex.’ Volgens Reding is 80% van de Britse burgers bezorgd over de situatie.

‘We begrijpen dat deze data het levensbloed van deze nieuwe bedrijven vormen, maar wanneer de EU-regels niet worden gerespecteerd neemt de illegaliteit het over.’

http://www.ongo.com/v/3512672/322720/796BB43B2A953E68/eu-agencies-say-google-breaking-law-commissioner

Bron : Reuters / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!