De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ineos in Antwerpen. Bron: Wikimedia Commons
Antwerpen Schaliegasvrij

Nieuwe burgerbeweging ‘Antwerpen Schaliegasvrij’: picknick tegen fracking en plastic

vrijdag 28 juni 2019 22:15
Spread the love

De burgerbeweging Antwerpen Schaliegasvrij lanceert morgen, zaterdag 29 juni, met een vrolijke picknick in de haven. Om 10u is iedereen welkom. We verzamelen bij fietsknooppunt 57 voor de Tour de Ineos: een gezinsvriendelijke fietstocht en picknick in de haven waar chemiegigant Ineos een plasticfabriek op schaliegas wil bouwen. Antwerpen Schaliegasvrij protesteert hiertegen omdat:

 

– Meer plastic is onnodig en vervuilend

– Bij het boren naar schaliegas, fracking, komt methaan vrij. Methaan is een broeikasgas dat 87 keer zo schadelijk is als CO2. Fracking zorgt voor watervervuiling, luchtvervuiling en aardschokken.

– Petrochemische installaties slurpen massa’s energie en zijn dramatisch voor de klimaatcrisis

 

Daarom hebben mensen zich verenigd in ‘Antwerpen Schaliegasvrij’. Om verdere klimaatdestructie tegen te gaan, moet België zich losmaken van haar fossiele verslaving. Dat is haalbaar – als de haven schaliegas vrij blijft!

Woordvoerder van Antwerpen Schaliegasvrij Pieter Lievens: “Deze installaties zijn een kaakslag voor de klimaatspijbelaars. Schaliegas is 2,5 keer schadelijker dan steenkool per eenheid nuttige energie.” Antwerpen Schaliegasvrij betwijfelt het nut van extra plasticproductie. Samen met andere Antwerpenaren die de ernst van de klimaatcrisis inzien, wordt daarom zaterdag het startschot gegeven van verdere acties. De picknick en fietstocht van de gezinsvriendelijke ‘Tour de Ineos’ heeft als doel meer bekendheid te geven aan de vervuilende praktijken van Ineos en de gevaren van schaliegas. Antwerpen Schaliegasvrij wil een discussie over de duurzaamheid van onze haven op gang te brengen.

Het bedrijf van fossiele brandstof-gigant Jim Ratcliffe wordt in Antwerpen ontvangen met steun van onze overheid en met verkapte subsidies. Pieter Lievens: “Het is absurd dat Antwerpen vervuilende bedrijven aantrekt die op andere plaatsen niet welkom zijn. Petrochemie levert onvoldoende duurzame producten. Hun installaties slurpen massa’s energie en zijn dramatisch voor ons klimaat. Schaliegas is een schande. Bijkomende installaties zoals die van Ineos duwen ons verder en krachtiger weg van het klimaatakkoord van Parijs dan ooit. Laat ons samen bedrijven en banen creëren die wél toekomstbestendig zijn.”

Climaxi Antwerpen voert al ruime tijd campagne voor een ecologische en sociale rechtvaardigheid. “Het goede nieuws aan de aankondiging van de Ineosfabriek”, volgens Arthur Follebout van Climaxi, “is dat de Antwerpse haven op de radar komt van steeds meer activisten.” Follebout: “Hier versterken de strijd tegen schaliegas en plasticvervuiling elkaar.”

Ook Thomas Goorden steunt namens stRaten-generaal dit nieuwe initiatief: “We zijn erg bezorgd om de toekomst van de Antwerpse haven. Schaliegas omzetten in wegwerpplastics, dat is geen duurzaam project. Daarbij lijkt het erop dat er weinig tot geen rekening wordt gehouden met de lange termijn gevolgen en risico’s die dit soort petrochemie met zich meebrengt. We hopen dat de haven van Antwerpen snel een andere richting uitstuurt.”

 

Na de lancering organiseert Antwerpen Schaliegasvrij volgende week ‘Ineos Frack Off’ en de ‘Ontmasker Ineos’-acties tijdens de Tour de France, waaraan het team Ineos (voormalig Team Sky) deelneemt.

De burgerbeweging staat open voor debat zodat dit bijdraagt aan het verduurzamingsproces van de haven en het schaliegasvrij maken van ’t Stad.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!