De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Niet-verlaging brugpensioen zware klap voor onderhandelingen bij Commscope en Bosch

Niet-verlaging brugpensioen zware klap voor onderhandelingen bij Commscope en Bosch

woensdag 9 juni 2021 09:35
Spread the love

 

ACV-vakbondssecretaris Leen Vanderhulst betreurt het feit dat werkgevers en vakbonden afgelopen nacht in het kader van de loononderhandelingen beslist hebben dat de minimumleeftijd voor brugpensioen op 60 jaar blijft. Vanderhulst is momenteel betrokken bij twee zware herstructureringen in het arrondissement Leuven. Bij Bosch in Tienen kondigde de directie in januari aan dat er 400 jobs zouden verdwijnen, een aantal dat inmiddels teruggebracht is tot 273. Daarnaast is CommScope in Kessel-Lo waar enkele weken terug de sluiting aangekondigd werd van het productie- en distributiecentrum waardoor er 304 mensen hun job verliezen.

“In de twee bedrijven is er overwegend een ouder werknemersprofiel aan het werk met mensen die er vaak al decennia werken. Bij CommScope bijvoorbeeld is liefst 70 procent van de werknemers tussen 55 en 60 jaar oud. Voor Bosch heb ik momenteel geen exacte cijfers maar het zal wellicht ook iets in die orde zijn. We hadden gehoopt op een verlaging van de brugpensioenleeftijd zodat er meer werknemers voor deze regeling in aanmerking zouden komen. De anderen moeten het immers doen met een werkloosheidsuitkering zonder toeslag van de werkgever. Gezien hun profiel en ouderdom is er weinig hoop dat ze terug werk zullen vinden. Bij Bosch, waar we al aan het onderhandelen zijn over een sociaal plan, zijn er slechts een vijftal werknemers ouder dan 60. Bij Commscope hebben we tot dusver nog maar één keer rond de tafel gezeten. Daar zitten we nog in het kader van de informatie- en consultatiefase uit de wet-Renault”, aldus Vanderhulst.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!