De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nicaraguakanaal: Dan toch een communicatiefout tussen Wang Jing en Ortega?
Nicaragua, Nicaraguakanaal, HKND Group, Wang Jing, Ronald MacLean-Abaroa -

Nicaraguakanaal: Dan toch een communicatiefout tussen Wang Jing en Ortega?

vrijdag 2 augustus 2013 08:56
Spread the love

Debby Burssens – Chris Wauman (Managua). “Ik denk niet dat dit de finale route is”, zegt de regering Ortega nadat de Chinese topman Wang Jing in de pers verklaarde dat de route van het Nicaraguakanaal gekend is.

De verklaringen van de Chinese topman Wang Jing (HKND Group) over het Nicaraguakanaal hebben heel wat stof doen opwaaien. De regering van president Ortega gaat alvast – heel voorzichtig – in de tegenaanval. “Ik denk niet dat dit de finale route is, want daarvoor hebben we de haalbaarheidsstudies”, verklaart presidentieel adviseur Bayardo Arce Castaño vandaag voor de camera’s. En hij gaat verder: “Wang Jing heeft het over één van de vijf routes die het Nederlandse bedrijf heeft onderzocht bij de voorstudies.” Arce doelt hiermee op het consortium van de twee ingenieursbedrijven Royal HaskoningDHV en Ecorys dat in een voorstudie verklaarde dat een kanaal technisch en economisch realiseerbaar is.

Op de vraag hoe zo een communicatiefout kon gebeuren, antwoord Arce kort: “Volgens mij gaat het om een foutieve vertaling van ‘een mogelijke route’ (nvdr. van Chinees naar Engels).” Arce bevestigt wel dat er reeds kapitaal aanwezig is uit Europa en de Verenigde Staten. Wang Jing, CEO van het Chinese bedrijf dat de exclusieve concessie heeft voor het Nicaraguakanaal, verklaarde gisteren ook nog dat de startdatum van de werken december 2014 is. Arce ontkent niet: “Het project vordert snel en met moderne technologie is alles mogelijk.”

Ook binnen de HKND Group loopt de communicatie niet van een leien dakje. Ronald MacLean-Abaroa, woordvoerder van de HKND Group, deskundige bij de Werelbank en viervoudig voormalig burgemeester van La Paz in Bolivië, verklaarde immers op de nieuwswebsite Business News Americas dat de startdatum afhangt… van de haalbaarheidsstudies.

take down
the paywall
steun ons nu!