De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

NewBrugse groeipijn

NewBrugse groeipijn

woensdag 10 april 2013 22:25
Spread the love

Een honderdtal geïnteresseerden waren aanwezig op de info-avond van NewB, de coöperatieve bank in oprichting, in Brugge.

Woordvoerder Marc Bontemps onderhield er een bont gezelschap over waarom een coöperatieve bank nodig is (als U geen idee heeft, slaap rustig verder), wat de waarden van NewB zijn, en hoe de verdere plannen er uit zien (eerste algemene vergadering, één vrouw één stem, op 6 juli, waar het groene licht moet komen voor de effectieve oprichting van de bank – die dan weliswaar nog een procedure voor de FSMA moet doorlopen).

Maar er is een “probleem” – de doelstelling om 10.000 coöperanten te vinden tegen 6 juli was al gehaald na twee dagen.

Een tour die gericht is op het werven van coöperanten, is dan ineens een beetje overbodig geworden. Het publiek in Brugge was ook in meerderheid al coöperant, en was zo te horen eerder gekomen om (moeilijke) vragen te stellen dan om overtuigd te worden.

Gezien het “programma” dat afgewerkt moest worden, qua presentatie, was er echter weinig ruimte voor vragen en voor de dynamiek die daar uit groeit.  Ook de website kan wat dat betreft beter – zo is er geen forum waar de coöperanten een blijvende discussie kunnen houden over wat Marc “het huis in ruwbouw” noemde.  En kan de presentatie niet op de website?  Dan kan die bij de tour misschien wat korter.

Dat hij en anderen op dit moment luisteren naar de klanten, naar wat wij willen en verwachten, geloof ik.  Maar het kan toch beter en participatiever dan met al die input en petit comité te vergaderen en dan met een voorstel op de proppen te komen?

Ja, het zijn groeipijnen. Maar zoiets wonderlijks als een belgisch initiatief voor een coöperatieve bank, daar mag al eens groeipijn bij komen kijken.  Wat mij betreft mag het nog veel pijn doen – want ik hoop van harte dat deze bank zo snel mogelijk bestaat en een relevante speler wordt.

Dan kan ik eindelijk doen wat ik al zo lang wil – stemmen met mijn geld.  Want het moge duidelijk zijn, voor wie het oneens is met besparingen op de kap van de 99% om de (groot)banken de hand boven het hoofd te houden en de elite te vrijwaren, zit er niet veel anders op.

Onze politici (althans van de traditionele partijen) vinden het okee om een garantie van tientallen miljarden aan een frans hefboomfonds te geven en géén volledig onderzoek in te stellen naar Dexia.

Wanneer we vreedzaam op straat komen, wordt hoogstens de veroorzaakte overlast belicht, en zelfs als je met zowat de halve bevolking op straat blijft komen zoals in Spanje of Portugal, varen de regeringen, samen met de “troika”, gewoon de neoliberale koers door.

Maar we hebben nog de ultieme macht in het huidige systeem – wij zijn de consumenten, en daar draait alles op.  Het is dus de hoogste tijd om bewust te gaan verbruiken, en dat in de eerste plaats met betrekking tot je bank.

NewB, je komt als geroepen.  De onvrede met het huidige bankenlandschap, de woede en de teleurstelling waren duidelijk bij zowat elke reactie uit het publiek.  Let’s make it happen, snel maar stap voor stap, samen.

PS: achteraf nog even kunnen praten met Marc.  He’s the real deal.  Als de nog niet al te nader benoemde “onze bankiers” waarnaast er al een hondertal andere hun CV hebben ingestuurd ondanks plannen om zonder bonus en met een toploon van 5 keer het laagste te werken het hart ook op de juiste plaats hebben…

take down
the paywall
steun ons nu!