De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Negen aardbevingen in twee dagen.

Negen aardbevingen in twee dagen.

zaterdag 5 maart 2016 02:25
Spread the loveDe Grote Antillen en de diepte die er langs loopt.

La Romana, DR.- Er zijn in de Dominicaanse Republiek wel negen aardbevingen geconstateerd in de laatste 48 uur! Gelukkig allemaal van het lichtere soort, maar de zwaarste bereikte toch een kracht van 4.10 op de schaal van Richter.

De meeste aardbevingen waren in de buurt van Pedernales in het zuidwesten van de Dominicaans Republiek.

Het Nationale Seismologische Centrum werkt samen met de Autonome Universiteit van Santo Domingo (AUSD), in de hoofdstad van het land, op het gebied van seismologie en het constateren en meten van aardbevingen.

Die twee organisaties meldden dan ook gezamenlijk de aardschokken. De zwaarste aardbeving, die van 4.10 op die beroemde schaal van Richter dus had zijn epicentrum in de Mona Passage, tien kilometer ten noorden van het eiland Mona op een diepte van 117,4 kilometer om 03:06 uur in de ochtend van vandaag, vrijdag.
De exacte positie van die aardbeving was 18.19 Noorderbreedte en 67.86 Westerlengte.

De Mona Passage of Mona Rift is een straat die het eiland Hispaniola, waar de Dominicaanse Republiek en Haïti op liggen, scheidt van het eiland Puerto Rico. De Mona Passage verbindt de Atlantische Oceaan met de Caraïbische Zee en het is een belangrijke link in de scheepvaartroute tussen die oceaan en het Panama Kanaal. Het ligt op een punt waar diverse breuklijnen bij elkaar komen.

take down
the paywall
steun ons nu!