De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Neen tegen oneerlijke Zuid-Afrikaanse wijn!

Neen tegen oneerlijke Zuid-Afrikaanse wijn!

vrijdag 16 september 2016 11:45
Spread the love
Oproep solidariteit met arbeiders Robertson Winery

Zuid-Afrikaanse wijn krijgt een zure nasmaak als je de arbeidsomstandigheden van heel wat arbeiders kent. Lage lonen, lange uren, zware fysieke arbeid, werken met pesticiden zonder degelijk beschermingsmateriaal, intimidatie en racisme. De landarbeiders van Robertson Winery hebben er genoeg van, legden het werk neer en roepen op om geen wijn meer te kopen van hun werkgever. FOS staat achter hen.

Staking en oproep naar consument als laatste redmiddel

De landarbeiders van Robertson Winery zijn het beu en zeggen luid en duidelijk: genoeg is genoeg. Landarbeidersvakbond en FOS-partner CSAAWU probeerde te onderhandelen met Robertson Winery, maar die laatste kaatste elke poging tot overleg op arrogante wijze af. De arbeiders en CSAAWU zagen dan ook geen andere uitweg dan een staking en nationaal en internationaal op te roepen om geen wijn van Robertson Winery te kopen.

Intimidatie door Robertson Winery

Robertson Winery is niet gediend met de staking en zet de grove middelen in. De wijnproducent huurde private beveiligingsagenten in om de stakers te intimideren. Op een bepaald moment bedreigden de agenten de stakers met geweren. Het bedrijf schakelt bovendien externe tijdelijke arbeiders in die met bussen het bedrijf worden ingeloodst onder zware politiebeveiliging. Elke poging tot onderhandelen met CSAAWU werd tot nu toe geweigerd.

De eisen

• Een waardig loon boven de armoedegrens:

De arbeiders eisen 8500 Rand, ongeveer 550 euro, per maand. De jaarlijkse kleine stijgingen van de lonen zijn onvoldoende en houden lonen uit het apartheidsregime in stand.

• Toegang voor vakbonden tot alle wijngaarden:

Nu ontzegt Robertson Winery geregeld toegang aan de vakbondsmensen. Het recht op associatie dat vastgelegd is in de Zuid-Afrikaanse grondwet wordt hiermee geschonden.

• Oprichting van een monitoringcomité om de implementatie van de ethische standaarden te monitoren:

Robertson Winery doet alsof het de ethische standaarden van Systembogalet volgt, maar faalt in de audits van het Zweedse staatsbedrijf dat het monopolie heeft op de verkoop van alcohol (boven 3.5%) in Zweden.

 
In actie voor de wijnarbeiders!

Vind jij deze situatie, net als CSAAWU en FOS, onacceptabel, onmenselijk en onrechtvaardig? Laat dan je stem horen!

Wat kan je doen?

1)Teken de petitie van IUF, de International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Associations (IUF)

2) Koop geen wijn van Robertson Winery tot CSAAWU en de wijnproducent een onderhandelde overeenkomst hebben gesloten in het voordeel van de arbeiders. Een aantal van de merken waaronder Robertson Winery haar wijn verkoopt: Robertson Range, Robertson Vineyard Selection, Fat Bastard, Chapel Range, Robertson Natural Sweet, No.1 Constitution Road, Light Range. Een volledige selectie van hun aanbod

3)Deel deze boodschap op Facebook en Twitter en met je vrienden, familie en kennissen en roep hen op tot actie. Hoe meer ruchtbaarheid hieraan gegeven wordt, hoe meer slagkracht deze arbeiders en CSAAWU zullen hebben!

Ben je geïnteresseerd naar de verdere ontwikkelingen van de stakers? Volg dan CSAAWU op Facebook

01 september 2016
Auteur: Naomi De Bruyne
Contact: Kwaku.acheampong@fos-socsol.be

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!