De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Neemt Leuven risico op overstromingen ernstig?

Neemt Leuven risico op overstromingen ernstig?

dinsdag 1 oktober 2024 13:57
Spread the love

Bij de zware overstromingen medio juli 2021, die vooral voor de Vesdervallei catastrofale gevolgen had, is ook de Leuvense binnenstad, zoals burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) indertijd aangaf, ‘door het oog van de naald gekropen’. De Dijle stond dagenlang op een bijzonder hoog peil en van minuut tot minuut werd samen met de Vlaamse Milieumaatschappij opgevolgd hoeveel water men van het volgelopen wachtbekken in Egenhoven door de stad kon laten vloeien. Elders in de stad waren er die dagen ook overstromingen in de omgeving van de Parkabdij en aan de Kwadenhoek in Wilsele en de Eenmeilaan en Kessellostesteenweg in Kessel-Lo waar wel vaker problemen zijn.

In de partijprogramma’s voor deze verkiezingen beperkt men zich tot voorstellen op vlak van ontharding, meer groen, wadi’s en dergelijke zodat meer regenwater in de grond infiltreert en overbelasting van riolen vermeden wordt. Dat is vanzelfsprekend zinvol voor het water dat op Leuvense grondgebied valt, maar wat met het water dat van buitenaf aangevoerd wordt door de Dijle, de Voer, de Molenbeek en andere beken? Wat indien de Leuvense regio getroffen wordt door een waterbom zoals recent met Boris in Midden-Europa. Alleen bij Vooruit vinden we een pleidooi ‘voor een dynamisch overstromingsrisicobeheer samen met de Vlaamse overheid, met prioriteit voor de Dijlevallei’. Groen wil een beter onderhoud van beken en wil ‘de waterbuffercapaciteit in Leuven maximaal verhogen zodat gemeenten die stroomafwaarts liggen zoveel mogelijk beschermd worden bij overstromingen’.

Ook in andere dossiers lijkt dit stadsbestuur niet ernstig om te gaan met het risico op overstromingen. Zo waren er in maart 2022 ook vanuit de meerderheid kritische bedenkingen bij de beslissing om sportvelden aan te leggen op de Ymeriasite in Wijgmaal Broek. In april 2024 was er felle discussie in de gemeenteraad over een omgevingsvergunning voor de verkaveling van 25 loten in een overstromingsgebied langs de Genadeweg in Kessel-Lo. De dienst waterlopen van de provincie gaf hiervoor eerst nog een negatief advies maar wijzigde dit na maatregelen zoals het openleggen van de beek die de waterberging vergroten. Ook ten aanzien van de plannen voor het Ruelenspark en deSint-Jansbergsesteenweg wijzen omwonenden op een toenemend risico op overstromingen.
Luc Vanheerentals, zelfstandig journalist

Voor meer info verwijs ik door naar mijn boek ‘Leuven zoals het is. Doorlichting aan vooravond verkiezingen 2024’. Het is te koop in Leuvense boekhandels. Je krijgt het onmiddellijk in de bus door storting van 20 euro op bkr BE65 7855 2875 6196. Voor meer inlichtingen: luc.vanheerentals@telenet.be.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!