De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nederland is dan eindelijk begonnen

zaterdag 9 januari 2021 17:28
Spread the love

Met veel tam-tam er om heen, is Nederland dan eindelijk op zeven januari begonnen met het vaccineren tegen het SARS-CoV-2 virus, beter bekend als het Coronavirus of Covid-19-virus. Ondanks het feit dat er nog steeds een aantal zaken niet bekend zijn en een aantal zaken niet uitgesproken zijn, heeft de minister dan eindelijk het groene vaccin licht geven. 

 

Maar betekent dat nu, dat alles bekend is of uitgewerkt is of een garantie geeft dat alles goed gaat (ver)lopen? Waarschijnlijk verre van dat. 

 

Beloftes die niet waargemaakt kunnen worden
Op de site Welingelichte kringen wordt in een artikel aangegeven dat de minister zijn beloftes voor het komende jaar niet zal kunnen waarmaken. Zo blijkt dat er acht miljoen doses voor het eerste kwartaal zijn besteld, maar de levering zal waarschijnlijk minder dan zeven miljoen worden.
Het volgende probleem is het Duitse CureVac vaccin, waarvan nu.nl in november reeds aangaf dat in het eerste kwartaal zo’n slordige half miljoen doses geleverd zou gaan worden. Echter na het nu blijkt, is de kans heel groot dat het vaccin pas in april goedgekeurd zal gaan worden.
Tenslotte de extra doses van het Pfizer vaccin staan nu gepland voor april en niet voor maart zoals de minister de Kamer heeft laten weten, en mogelijk nog later.
En alsof het niet op kan, zal het Sanofi vaccin, bijna zes miljoen doses, ook later komen dan de veronderstellingen die nu in Nederland ‘rondwaaien’.  

 

Aan de andere kant gaf minister De Jonge – volgens RTLNieuws – ook toe dat hij rekening houdt met enkele tegenvallers in de levering van de Coronavaccins. Sterker nog, de minister zei dat het ook kan gebeuren dat niet iedereen dit jaar wordt gevaccineerd … 

 

Wanneer is wie aan de beurt
Een andere belofte was de volgorde van de lijst van de mensen die eerder of later gevaccineerd zouden gaan worden. Volgens de site van Radar zouden de “ … zestigplussers met een medische indicatie … “ in eerste instantie voorrang hebben gekregen, echter op de huidige lijst, is deze groep volledig verdwenen en waarschijnlijk opgegaan in de groep zestigplussers.
Volgens de site is de groep ‘zestigplussers met medische klachten’ geen aparte groep meer, maar is opgegaan in andere groepen voor zestigplussers, “ … zijnde de thuiswonenden, de niet-mobiele thuiswonenden en de bewoners van verpleeghuizen … “ 

 

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de leeftijd de grootste risicofactor voor het vaccinatieplan en dus niet de medische klachten. Met andere woorden “ … De kans om ernstig ziek te worden of te overlijden is dan wel groter als je medische klachten hebt, maar is véél groter als je een bepaalde leeftijd voorbij bent … “ 

 

Weer een belofte die niet waargemaakt kan worden. Maar het wordt nog erger. Los van het feit dat Nederland een ICT-land is met al haar kennis – zoals men zelf zegt – komt het nogal eens voor dat ze een probleem heeft met het doorgegeven van resultaten vanuit GGD naar RIVM en soms ook nog van RIVM naar de overheid; maar nu blijken er dus ook nog testmonsters te kunnen verdwijnen.
Het AD kon deze week melden, dat van 86 mensen die op maandag 4 januari op de testlocatie Bilgaard in Leeuwarden een monster hadden laten afnemen, het slijmmonster plotseling “… zoek … “ was. Natuurlijk zijn de mensen weer opgeroepen om een nieuw monster te laten afnemen, maar het moet toch echt niet gekker worden, dat in tijden van de grote pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus plotseling monsters ‘verdwijnen’ die nodig zijn voor onderzoek naar dit virus. 

 

Vaccineren met verstand
Een ander opvallend verhaal wat deze week opviel, was een artikel in het Nederlands Dagblad, waarin werd aangegeven hoeveel doses te halen zouden zijn uit een flacon vaccin van Pfizer / BioNTech (met de naam ‘Comirnaty’) .
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft deze week aangegeven dat uit één flacon niet vijf doses gehaald kunnen worden, maar zes. Het is te hopen dat dit al bekend is in Nederland, echter er zit natuurlijk een addertje onder het gras, nl. dat bij het gebruik van zes doses er een speciaal soort injectiespuit gebruikt moet worden. Laten we hopen dat deze spuit in Nederland al op voorraad is. 

 

Een volgende vraag is, en nu wordt er pas over nagedacht, of mensen die reeds een besmetting met het virus hebben doorgemaakt, of die nu vooraan moeten staan bij het vaccineren of kunnen die best naar achteren worden geschoven. Minister De Jonge laat in ieder geval deze mensen onderzoeken en die mogelijk antistoffen hebben opgebouwd. Wat belangrijk te weten is bij deze onderzoeken, of hoe hoog de antistoftiter is, hoe lang dat deze aanwezig blijft en dus bescherming moet geven en ten derde hoe gaat het met de mensen die niet ziek zijn geworden maar wel in contact zijn geweest met het virus. Zouden deze laatste groep mensen ook een antistoftiter hebben opgebouwd?
Het schijnt zo te zijn dat het OMT en de Gezondheidsraad rond 18 januari hun advies aan de minister gaan geven. 

 

Daarnaast zijn er de mutanten van het virus nog uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Er is een – zeer beperkt – onderzoek gedaan op bloed van mensen die het vaccin hebben gekregen en er is gekeken of het Pfizer-vaccin zou werken tegen de varianten. Op dit moment zou een wetenschapper van Pfizer hebben gezegd dat het bemoedigend is dat het vaccin effectief lijkt te zijn tegen de mutaties, evenals “ … 15 andere mutaties waartegen het bedrijf eerder heeft getest … “  

 

Halal vaccin voor moslims
Bij een aantal moslims zijn of kunnen twijfels zijn ontstaan zijn over de toepassing van de Coronavaccins. Het lijkt zo te zijn dat de vaccins, om veilig op te kunnen worden opgeslagen en vervoerd, vaak worden voorzien van gelatine van varkens. En juist dit is volgens de Islamitische wet, maar zeker volgens Qur’an en Sunnah, niet halal.
In de Associated Press – artikel weergegeven op de site De Kanttekening – valt een artikel te lezen van Salman Waqar van de Islamitische Medische Vereniging in Groot-Brittannië, waarin staat te lezen dat de Islamitische geleerden van mening verschillen over dit gevoelige onderwerp. Er zullen hierover nog wel meer berichten gaan volgen, over wat daar uit gaat komen. 

 

Ondertussen heeft de hoogste religieuze Raad van Indonesië het Chinese vaccin van Sinovac Biotech halal verklaard. Hierdoor mogen de moslims in dat land dit vaccin gaan gebruiken.   

 

Maar hoe zit het dan met het vaccin van Pfizer / BioNTech?  Er zijn nog geen berichten gevonden over wat de hoogste religieuze Raad van Moslims hierover heeft gezegd. Daarom is Pfizer om opheldering gevraagd en de Manager Communications Pfizer in Nederland heeft de bijsluiter opgestuurd van het Comirnaty Vaccin van Pfizer, waarop niets te vinden is  over varkensgelatine. Echter in de bijgaande mail staat wel vermeld “ … Het vaccin bevat geen dierlijke vetten en er is geen reden om aan te nemen dat dit in de toekomst zal veranderen … “ 

 

Voetnoot. In de bijsluiter van het Comirnaty Vaccin van Pfizer staat onder paragraaf 6 de volgende zin te lezen “ … De werkzame stof in dit middel is het mRNA-vaccin tegen COVID-19. Na verdunning bevat de injectieflacon 5 doses van 0,3 ml met elk 30 microgram mRNA … “ 

 

Dit in tegenstelling tot het advies van de EMA.

vaccinatie covid-19

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!