De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nationale veiligheid het paradepaard van de ex-President van Argentinië

Nationale veiligheid het paradepaard van de ex-President van Argentinië

dinsdag 14 juli 2020 14:23
Spread the love

Zaterdag 18 juli herdenken we de AMIA-aanslag. AMIA was een Joods Cultureel Centrum waar 84 mensen omkwamen. Het was de grootste aanval op Argentijnse bodem tot nu toe. Deze beïnvloedde het beleid van Argentinië. De waarheid is dat ze de boosdoeners nog niet hebben gevonden.

Vorig jaar stond de dag in het teken van het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Naast een ceremonieel bezoek was er een sessie om te praten over de antiterroristische strijd op het halfrond met het oog op de drievoudige grens waar zogenaamd actieve internationale terroristische kartels en groepen als Hezbollah zijn.

De oorspronkelijke bewoners van de drievoudige grens (samenvloeiïng tussen twee rivieren, die de grens maakt tussen Paraguay, Brazilië en Argentinië) zijn Syrisch-Libanezen die vanuit de haven van Santos in Brazilië aankwamen en als mascates of straatverkopers naar de drievoudige grens gingen om hun goederen te verkopen. Het is een feit dat de mascates met de beste koopwaar dichter bij Santos bleven. Hoe verder ze gingen, hoe slechter de winst en de producten.

De drievoudige grens is vermoedelijk de plaats waar de AMIA-terroristen zijn vertrokken om de aanval te plegen. Inwoners verdienen nog vaak hun brood met de verkoop van producten van lage kwaliteit die smokkel aanmoedigen. Er zijn nog steeds originele Syrisch-Libanese gemeenschappen in Ciudad del Este in Paraguay aan de grens, maar vele zijn geïntegreerd in het bedrijfsleven.

Nu worden de producten gekocht in Dubai en China en verkocht aan de drievoudige grens. Kopers van over de hele wereld komen naar het drielandenpunt om smokkelwaar aan te kopen.

Zoals we weten, is er niet veel historische interesse in de drievoudige grens, maar voor de inheemse bevolking moet het een ceremoniële plaats zijn, omdat er twee rivieren zijn die daar samenkomen in de Parana. Ook Latijns-Amerikaans links heeft altijd gedacht dat de drievoudige grens gebruikt zou worden om het continent te destabiliseren.

Lula en Kirchner wilden niets weten over de antiterroristische samenwerking met de Verenigde Staten, maar Ex-President Macri wilde een veiligheidsbeleid  gebaseerd op een sterk teken met de komst van Pompeo naar de AMIA-herdenking.

Tijdens het presidentschap van Fernandez zijn ze in Argentinië de veiligheidsdiensten aan het hervormen, omdat ex-President Macri 200 journalisten op facebook heeft bespioneerd in verband met de G-20 top en de WTO-toppen die werden gehouden in Argentinië.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!