De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nachtwinkels Leuven, een doorn in wiens oog?

dinsdag 24 april 2012 13:01
Spread the love

 

Leuven wil met dwang een derde van de nachtwinkels sluiten.

De burgemeester wil een derde van de nachtwinkels sluiten en wil ze op een afstand van minimum 200 meter van elkaar. “Nachtwinkels zijn al langer een doorn in ons oog” zegt burgemeester Louis Tobback (sp.a) tegen journaliste Kirsten Bosmans van het Laatste Nieuws. Voorts zegt hij: “Als dit reglement opnieuw wordt afgeschoten, laten we alle nachtwinkels om middernacht sluiten. Als ze ons beletten om dit reglement door te voeren, zullen we naar andere maatregelen grijpen. Eén nachtwinkel per zoveel inwoners bijvoorbeeld”.
Dit lijkt me een ernstige overtreding van de handelsrechten van de vrije markt.
Ik vind deze maatregelen puur broodroof van arme zwakke buitenlanders.
Een regelgeving die specifiek mikt op bepaalde winkels van buitenlanders van Aziatische afkomst lijkt me discriminerend.

Daarbij toont de burgemeester zich een slechte verliezer door zich niet te willen neerleggen bij een uitspraak van een rechtsinstantie ‘de Raad van State’ en vanuit zijn machtspositie bedreigt hij arme, zwakke buitenlanders.

Voor wanneer dan ook een derde minder cafés en een minimum van 200 meter afstand tussen de cafés op de Oude Markt?

De nachtwinkels zijn 8 uren per dag open, van 18 uur tot 02 uur en sluiten 1 dag per week. De cafés op de Oude Markt zijn elke dag open en bovendien de ganse nacht.
Het argument van overlast is niet juist, de meeste overlast is echter niet bij de nachtwinkels te vinden maar wel rond de cafés op de Oude Markt en rond de 3 fakbars in de Tiensestraat. De meeste overlast gebeurt ook na 02 uur als de nachtwinkels al gesloten zijn.

Het argument van overlast en verkoop van alcohol aan minderjarigen is ook deels vals omdat de cafés op de Oude Markt dezelfde overtreding plegen.
Welk is dan de ware reden?
In hetzelfde artikel van het Laatste Nieuws komt ook gemeenteraadslid Luk P.(open vld) die  de grote ondersteuner van dit discriminerende reglement is. Hij was heel lang de baas van een café op de Oude Markt. Ik denk dat met deze discriminerende maatregelend het stadsbestuur een hart onder de riem wil steken van de caféhouders om de belabberde situatie op de Oude Markt proberen te verbeteren.
De situatie is belabberd omdat de nieuwe generatie zich op een andere manier amuseert en minder op café gaat.
Ik vind het laf van het stadsbestuur dat ze zwakke buitenlanders als zonde bok nemen.

De eigenaars van de nachtwinkels komen uit Nepal, India, Bangladesh en Pakistan. Ik vind deze koppige vervolging van een specifiek groep van buitenlanders, Aziaten, discriminatie.

Nachtwinkels voelen zich geviseerd door de politie

De baas van een nachtwinkel heeft me verteld dat de politie zeer regelmatig in burgerkledij langskomt en onterecht boetes geeft wegens verkoop van alcohol aan minderjarigen. Want soms zijn het volwassenen die alcohol komen kopen en het daarna buiten mogelijk delen met minderjarigen.
De eigenaars van de nachtwinkels betalen de boetes omdat ze bang zijn, de taal niet machtig zijn en hun rechten niet kennen. Ze voelen zich het mikpunt van de politie die tegenover hen “overijverig” haar plicht vervult.

De 50 cafés op de Oude Markt worden niet met zo veel ijver en met dezelfde frequentie gecontroleerd op overlast en verkoop van alcohol aan minderjarigen ondanks het feit dat er hier zeker veel meer overtredingen gebeuren en dat hier de grote gevechten met of zonder  messteken gebeuren en de tieners in coma of flauw vallen.

Solidariteit met de nachtwinkels

Hier vraag ik aan mensen van goede wil en mensen die solidair zijn met de zwakkeren om   solidariteit te tonen met de eigenaars van de winkels en dat we deze broodroof, deze discriminatie, deze onrechtvaardigheid niet laten gebeuren.
Deze mensen zijn de taal niet voldoende machtig en kennen hun rechten niet, ze moeten geholpen worden door mensen met juridische kennis en door juristen van goede wil zodat ze de veelvuldige boetes en de discriminerende maatregelen kunnen betwisten.

Lees ook: https://www.dewereldmorgen.be/blogs/janu/2012/04/21/leuven-discrimineert-nachtwinkels

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!