De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

(N-VA+VB+LDD) ook in VTM-DM peiling niet vooruit

(N-VA+VB+LDD) ook in VTM-DM peiling niet vooruit

donderdag 13 februari 2014 21:07
Spread the love

Niet de 30% van Dewever is het referentiepunt, wel de gezamenlijke score van N-VA,VB en LDD, die samen met 41,6%  niet meer vooruit gaan. N-VA, Vlaams Belang en LDD zijn communiserende vaten waar de gezamenlijke hoeveelheid water in deze peiling niet slinkt maar ook niet meer verder vol loopt. Na de gezamenlijke score van 44,8% in 2010 worden in de VTM-DM peiling van 13/02/2014 danigwat pluimen verloren. Zien wat de VRT-DS-peiling zal tonen, die er kortelings zit aan te komen.
  
In de VRT-De Standaard peiling van oktober 2013 waren N-VA,VB en LDD samen met 39,8% al onder de  40% gezakt. En hoe lager de globale rechtse score, hoe sterker het blok dat met elkaar zal moeten overeenkomen, hoeveel water ze ook in elkaars politieke wijn moeten doen. En dan kan de PTB-GO! als sterke stijger nog gaan meespelen in Wallonië en Brussel, en allicht ook federaal. Gaan ze in Brussel meedoen om de 3de sterkste partij te worden? En hun marges in Brussel en Wallonië ook nog niet uitgeput zijn, of er nog kan afgeknabbeld worden gezien, in de peiling, le Mouvement de Gauche nog 1,2% meepikt in Brussel, waar ook nog 3,5% andere stemmen zijn, en in Wallonië 0,4%, met nog 4,1% andere stemmen, maar daar moet Vega nog op de proppen komen.

De PVDA+ wordt in Vlaanderen afgeklokt op 2,7% of  0,3% minder dan tegenover de vorige VTM-DM-peiling, en de ‘andere stemmen’ zijn gestegen van 1,7% naar 2,2%. En wie heeft daar beslist om geen PVDA-OL (Open Links) in Vlaanderen op poten te zetten?

Voor de meest gedetailleerde resultaten zie RTL-TVI, met in het videoverslag nog een Internationale op het einde. En met de interantionale als begin van het item kleine partijen wordt in een volgende reportage van RTL-TVI het aantal zetels berekend voor het federale parlement voortgaande op de peiling van VTM-DM/RTL-Le soir: PTB 4 zetels, maar onduidelijk is of daar ook een ‘Antwerpse’ of Brusselse zetel bij is (update 15/02/2014). Raoul Hedebouw wordt er verkeerdelijk aangeduid als ‘Président du PTB’, en niet als ‘porte-parole’.

En wie wil weten waarom het tot nu toe, in tegenstelling met Frankrijk, Duitsland enz., nooit wat werd met “klein links’ in België kan de visie lezen van historicus Vincent Scheltiens op Apache.

Jan Hertogen

take down
the paywall
steun ons nu!