De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Mythe van “vreedzame Syrische betogers” doorprikt
Syrië, Betogers, Propaganda, Damascus, Hama, Deraa, Homs, Bashar al-Assad, Veiligheidsagenten, Leugens, Daraa, Mythe, Vreedzaam -

Mythe van “vreedzame Syrische betogers” doorprikt

dinsdag 7 juni 2011 23:06
Spread the love

Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten willen ons nog altijd doen geloven dat het gaat om “vreedzame Syrische betogers” die door hen moeten worden beschermd. Een leugentje meer of minder maakt hen niet uit. Een nieuwe VN-resolutie is in de maak om pek en veren te smeren over de Syrisch Arabische Republiek en president Bashar al-Assad.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppe, beweert op 7 juni 2011: “De situatie in Syrië is nu heel duidelijk. Het proces van hervormingen is dood.”

Sunday’s Zaman, de eerste Turkse online krant sinds 1995, schrijft een totaal ander verhaal. Zij bericht dat de Syrische president Bashar al-Assad vertegenwoordigers van twaalf Koerdische partijen heeft uitgenodigd en hun eisen zal aanhoren. Daaronder ook de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). President al-Assad beloofde op 7 april 2011 per decreet reeds het Syrische burgerschap voor ruim 300.000 staatsloze Koerden. De eerste identiteitskaarten werden al verspreid.

Ook treft de Commissie voor Nationale Dialoog de voorbereidingen tot een platform voor alle politieke strekkingen in het land.

De Syrische regering werkt aan een nieuwe wet die meer vrijheid moet geven aan politieke partijen en voor de oprichting ervan, als onderdeel van de hervormingen.

Ook maakt Damascus werk van economische hervormingen. Zo komt er een evenwicht tussen de publieke en private sector, de hervorming van de publieke sector en het vergroten van de algemene investeringsuitgaven om nieuwe banen te creëren.

Op 6 juni 2011 werd nog 50 miljoen SYP vrijgemaakt voor plattelandsvrouwen. Onderwijs en opleiding, tewerkstelling en reproductieve gezondheid staan centraal. Er zijn weinig landen in het Midden-Oosten waar zovele hervormingen plaatsvinden en waar vrouwen zoveel rechten hebben als in Syrië onder president Bashar al-Assad. Ook minderheden krijgen hun rechten in deze seculiere staat.

Algemene amnestie

Op 31 mei 2011 kondigde de Syrische president algemene amnestie af voor diegenen die voortaan alle geweld tegen burgers, eigendommen en de overheid afzworen. De hervormingen zijn al jaren gaande in Syrië en worden voortdurend bijgewerkt en geëvalueerd. De traditionele media bericht echter liever voorgekauwde leugens en propaganda van activisten die hen graag iets op de mouw spelden.

Ook Zwitserse toeristen spreken over de misleiding in de media over de situatie in Syrië. (VIDEO)

De zogenaamde “oorlogsmedia” wil gevoelens van haat uitlokken door het tonen van beelden van gedode mensen. Ze uiten beschuldigingen in de richting van de veiligheidsdiensten zodat de internationale gemeenschap en de Syriërs de eigen veiligheidsdiensten gaan haten, wat zal leiden tot dissociatie van de Syrische gemeenschap. Deze buitenlandse haatcampagne wordt ondermeer georganiseerd via speciale mediagroepen zoals op de Amerikaanse webstek Paltalk.

Ze amuseren zich door valse video’s en ooggetuigenverslagen te verspreiden of geruchten zoals “rebellie in het Syrische leger” of “het ontslag van de Syrische ambassadrice in Parijs” waar niets van aan is. Het westen ziet in Damascus een poort om volledige controle te hebben over het Midden-Oosten. Door Syrië te neutraliseren wil men bondgenoot Israël ter wille zijn.

Syrië is echter een onafhankelijke staat en heeft geen lessen te leren van landen als Groot-Brittannië die Saudische militairen opleiden en een cursus als sluipschutter geven om het Bahreinse volk te onderdrukken.

Gewapende criminele bendes

Al weken waarschuwt Syrië voor het bewapenen via het buitenland van criminele bendes in het land. Een driest hoogtepunt kwam er op 6 juni 2011 toen 120 Syrische veiligheidsagenten werden gedood toen ze in een hinderlaag kwamen te liggen van criminele bendes in de woonbuurt van Jisr al-Shughour.

Honderden gewapende terroristen vielen er een veiligheidspost aan en staken overheidsgebouwen in brand. De gewapende groeperingen gebruikten granaten en wapens. De bevolking in Jisr al-Shughour vraagt dan ook de tussenkomst van het leger, aldus de Syrische staatstelevisie.  Eerder moesten inwoners van andere plaatsen zoals Talbiseh om bescherming vragen tegen gewapende bendes.

De daden van criminele bendes zijn in elk land onaanvaardbaar en zo ook in Syrië:

VIDEO: Syrische veiligheidsagent opgeknoopt in Hama. (4 juni 2011)
VIDEO: Gedode veiligheidsagenten in de Syrische stad Jisr al-Shughour (6 juni 2011).
VIDEO: Misdaden gepleegd tegen Syrische militairen in Jisr al-Shughour. (3 juni 2011)
VIDEO: Riyadh Khatib overleefde op een aanval op een bus in Homs. Bij deze aanval door een gewapende bende kwam een 10-jarig meisje om het leven, vier kinderen verkeren in kritieke toestand en acht zijn ernstig gewond. (29 mei 2011)

“Mensenrechtenactivisten” met eigen agenda

Hoe kan je mensenrechtenactivisten in Syrië vertrouwen die tweeten over Syrië als de meesten van hen fanatici zijn van de Moslimbroeders? Het is waar dat Syrië de vrije nieuwsgaring hoort toe te laten in het land om objectief nieuws te krijgen. Maar de houding van de westerse media om zogenaamde “activisten” steeds op hun communiezieltje te geloven is ook erg  simplistisch,

Meerdere inwoners en activisten bevestigden al veel eerder dat ze via het buitenland werden bewapend. Met deze wapens werden burgers, openbare eigendommen, soldaten en veiligheidsagenten aangevallen.

Mensenrechtenactivist Mustafa Osso zegt dat de demonstranten ongewapend zijn. Maar zelfs Human Right Watch schrijft over bendes die met wapens aanvallen uitvoeren in Syrië.

De waarschuwingen voor de massale wapensmokkel aan bendes in Syrië kwam in dovemansoren terecht. Met als gevolg dat gewapende bendes vijf ton dynamiet konden buitmaken en in Jisr al-Shughour in de stad Edlib een ware slachting hebben aangericht. Ze hebben lichamen van veiligheidsagenten verminkt en in de Assisi-rivier gegooid.

Wapensmokkel

Op 1 juni 2011 beloofde Irak zijn grenzen met Syrië strikter te controleren en moest de Iraakse woordvoerder Ali al-Dabbagh toegeven dat er voortdurend wapens werden gesmokkeld naar bendes in Syrië. Eerder werden al grote hoeveelheden wapens in beslag genomen door de Syrische douane, die met vrachtwagens uit Irak werden gesmokkeld. Het ging op 11 maart 2011 om explosieven, nachtkijkers, granaten, pistolen, geweren, munitiegordels, enz.

Op 14 april 2011 werden twee auto’s volgeladen met zware wapens tegengehouden door de Libanese veiligheidsdiensten.  Op 17 april 2011 was het weer van dat. In een koeltruck met aan boord een Irakese chauffeur werden ondermeer moderne machinegeweren, automatische wapens, sluipschuttersgeweren, granaatwerpers en grote hoeveelheden van verschillende soorten munitie gevonden. Deze wapens kan men zien op deze VIDEO.

Op 26 april 2011 kunnen inwoners van het Libanese dorp al-Hisha, in de Wadi Khalid regio, wapenbevoorrading aan bendes in Syrië verhinderen.

De Syrische Hervormingspartij geeft op 28 april 2011 toe dat al sinds maart 2011 “wapens in grote hoeveelheden Syrië binnenstromen via stammenleiders, wiens traditionele banden met de stammen van Syrië het onmogelijk maakt om geen wapens te smokkelen”. Het gaat om een levendige smokkel via Irak, Jordanië en Libanon.

Dat betogers worden gedood door kogels die van bovenaf naar beneden kwamen wordt bevestigd door dokter Hussein al-Habet en zijn medisch team in Homs. Dit wijst dus duidelijk op sluipschutters die chaos willen creëren tussen vreedzame betogers en Syrische ordediensten.

“Geen vreedzaam protest”

Michel Chossudovsky, directeur van het in Canada gevestigde Centre for Research on Globalization, geeft ook een nieuwsrapport van de eerste dag van het protest in de stad Daraa:

1. Het ging hier niet om een “vreedzaam protest” zoals de westerse media het verkopen. Verschillende demonstranten hadden vuurwapens bij die ze gebruikten tegen de politie: “De politie vuurde op de gewapende betogers en doodde er vier”.

2. Van de oorspronkelijke aantallen slachtoffers (Israel News), waren er meer politieagenten dan betogers die werden gedood: zeven agenten tegenover vier betogers. Dit is betekenisvol, want het wijst erop dat de politiemacht overweldigd werd door een goed georganiseerde gewapende bende. Volgens Syrische mediabronnen waren er eveneens sluipschutters op de daken die op zowel de politie als de betogers schoten.

Valse noodoproep

Op 29 mei 2011 werd een valse noodoproep ontvangen door de politie in Homs. Men zei dat een groep gewonde kinderen overbrenging naar het ziekenhuis vereiste. Een ploeg politieagenten haastte zich naar Talbish, waar ze werden beschoten door sluipschutters; één van hen raakte daarbij gewond en moest worden overgebracht naar het Nationale Ziekenhuis in Homs. Eén agent vond de dood en 40 agenten raakten gewond aldus Champress.

Diezelfde dag viel een gewapende groepering een politieman en zijn zonen aan in de buurt Taldaw-Homs. Eén van de zonen van de agent werd gedood bij het uitwisselen van geweerschoten met de aanvallers. Aan de andere kant werden twee terroristen gedood en een derde gewond, terwijl de rest op de vlucht sloeg.

Valse getuigenissen

Al wekenlang verspreiden tv-kanalen met regelmaat valse berichten over de situatie in Syrië (VIDEO). De publieke opinie in binnen- en buitenland wordt zo opgelicht. Khaled Khalaf uit Canada zegt zo “Het Syrische leger kwam Daraa binnen omwille van drie mensen.” De man telt drie tot vierduizend betogers in al-Midan en beschrijft uitvoerig alle gebeurtenissen, terwijl… hij in Montreal zit. Ook zijn beweringen van talrijke video’s en grote opkomsten blijken fantasie.

Een ander verhaal gaat over “Syrische veiligheidsagenten in burgerkleren die zich vermomd hebben en lopen naast… Syrische veiligheidsagenten in hun uniform” in de stad Homs. Maar de getuige spreekt voortdurend over “gewapende demonstranten”, ook al wijst de presentator hem terecht dat hij wellicht “gewapende veiligheidsagenten” bedoeld. De getuige geraakt uiteindelijk zelf niet meer wijs uit zijn leugens.

Op andere beelden spreekt een “inwoner” over “eerdere bombardementen” en corrigeert zich dan met “de bombardementen en geweerschoten gaan nog steeds door bedoel ik”. “Video’s van Syrië” tonen opeens betogers met een Jemenitische vlag, beelden uit Libanon, het accent van Libische opposanten of straten in Qatar. En dat wordt dan verkocht als geloofwaardige bronnen over de situatie in Syrië. Zoals de “mensenrechtenactivisten” die bij hoog en bij laag beweren dat “alle demonstranten ongewapend zijn”. Terwijl er massa’s bekentenissen, videomateriaal van gesmokkelde wapens en nu ook veiligheidsagenten zijn die werden aangevallen met raketlanceerders, machinegeweren en granaten.

“Vreedzame betogers” is dan wel een enorm ruim begrip bij de Syrische activisten!

# Meer informatie over Syrië kan U terugvinden op: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!