De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Muzieklabyrint in het Steen

Muzieklabyrint in het Steen

dinsdag 19 juli 2011 11:59
Spread the love

In opdracht van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad bedacht artistiek leider van de Zonzo Compagnie, Wouter Van Looy, een project voor het Antwerpse Steen dat momenteel leeg staat sinds de volledige maritieme collectie van de burcht naar het Museum aan de Stroom werd overgebracht.

In afwachting tot het Steen terug een publieke bestemming krijgt, kreeg schepen voor Jeugdzaken Leen Verbist fiat het gebouw ter beschikking te stellen voor jongeren.. En zo komt het dat het voormalige scheepvaartmuseum werd omgetoverd tot een Muzieklabyrint, waar kinderen vanaf 4 jaar een ganse zomer lang op ontdekking kunnen komen langs een interactief en spectaculair muzikaal parcours.

 

Muziekmachine met treintjes

 

Van Looy ging voor dit project op zoek naar unieke installaties van diverse kunstenaars uit binnen- en buitenland waaronder de fascinerende muziekmachine van de Franse kunstenaar Dennis Brély. Na een druk op de knop begint er een volledig orkest te spelen van drums, violen, piano’s en trompetten waartussen vrolijk treintjes rondrijden terwijl een konijntje de cimbalen bedient. Het muziekspektakel duurt een kwartier lang en is een ode aan de fantasie en de creativiteit.

 

Boutique Vizique

 

Andere installaties betrekken kinderen meer bij het gebeuren; zo is Babble ontworpen door de kunstenaars van Boutique Vizique,. een audiovisuele installatie voor kinderen. Het publiek wordt uitgenodigd een bewegende pasfoto van zichzelf te nemen en daarbij een geluid te maken. In een andere ruimte worden dan alle opnames verzamelt in een computer en op een reusachtig groot scherm geprojecteerd. Met een reusachtig toetsenbord tover je dan uiteindelijk jezelf en je voorgangers tevoorschijn als een virtueel koor dat samen zingt.

In een volgende ruimte vol zwijgende machines en objecten die wachten op ‘contact’ met het publiek installeerde Boutique Vizique het project (Stop)Kontakt. Het publiek kan hier twee contactpunten aanraken en merken dat geluid, beeld, kleur en licht in de ruimte veranderen. Onvoelbaar stroomt er een elektrische stroom door de huid van de deelnemer van contactpunt naar contactpunt. Die wordt dan de ontbrekende draad in de installatie; Nog leuker wordt het als je samen met anderen een ketting vormt en verschillende contactpunten aanraakt. Stop)Kontakt toont alzo wat er onder de plastieken huid van de machines zit door onze huid in te zetten als geleider van een elektrisch circuit.

 

Hans Van Koolwijk

 

Deze Nederlandse geluidskunstenaar beschouwt klank als materie. Hij werkt met klank zoals beeldhouwers werken met steen of klei: “Als beeldend kunstenaar heb ik altijd de behoefte gehad om speciale geluiden vorm te geven in een beeld. Ik wil in feite dat je als het ware klank kan zien. Dat is mijn ultiem streven in mijn werk. Beeld is er gewoon en je ervaart het in een flits terwijl geluid meer tijd nodig heeft. Beeld is dus statistisch terwijl geluid bestaat uit complexe en alsmaar variërende golvingen in de ruimte tussen bron en luisteraar”. In de Ridderzaal van het Steen plaatste hij een fascinerende muziekinstallatie waar hij zijn inzichten reëel en beleefbaar maakt en waar de toeschouwer actief aan kan deelnemen.

 

P-Trains

 

Het project P-Trains werd ontworpen door Ann Eysermans. Ze toont haar wereld van treinen, muziek en chemische fosformachines. In een pikdonkere ruimte staan een reeks muziekdozen als een trein in volgorde. Als je beter kijkt zie je het noodhamerdoosje zoals je die in een trein ziet hangen. Maar de hamer is weg. De doosjes bevatten fosfor die op het licht reageren; telkens het licht knippert zie je en hoor je ook de fosfor plichten.

 

De installaties van Mobile Touch gebruiken een andere invalshoek. Zij ontwikkelden kunstwerken die de bezoeker toelaat onmiddellijk muziek te maken, te spelen en alzo geluid te creëren en te manipuleren. Hier geen ingewikkelde toetsenborden of instrumenten waarop je jaren moet oefenen. Hier kan je gewoon direct je ding doen. Via een joystick, een touch screen of het opzetten van een hoofdtelefoon maak je in deze ruimte je eigen muziek.

 

Het jong grafisch talent Vanessa Verstappen mocht Muzieklabyrint vorm geven. Zij stak elke ruimte in een origineel kleedje om van de ontdekkingstocht door het Steen een unieke magische belevenis te maken.

 

Een begeleide tocht door het Muzieklabyrint duurt anderhalf uur, maar je kan het ook individueel bezoeken. Een aanrader voor regenachtige dagen misschien?.Je komt er beslist vrolijk van terug. Zeker weten!

 

Praktisch:

 

Muzieklabyrint

Het Steen Antwerpen

Tot en met 28 augustus 2011 van dinsdag tot zondag van 10.00 uur tot 18.00uur.

Toegangsprijzen: € 4 /-18 – € 6 /+18

take down
the paywall
steun ons nu!