De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Mustapha is vrij, nu Palestina nog!

Mustapha is vrij, nu Palestina nog!

zaterdag 30 maart 2019 21:18
Spread the love

Donderdag werd bekend dat de Palestijnse Vlaming/Vlaamse Palestijn Mustapha Awad na acht maanden gevangenschap werd vrijgelaten uit de gevangenissen van de zionistische staat ‘Israël’. Op 19 juli 2018 werd hij door het bezettingsregime opgepakt aan de Allenbybrug, de enige grensovergang tussen Jordanië en Palestina, toen hij zijn familieleden wilde bezoeken. Hij werd beschuldigd van lidmaatschap van de linkse bevrijdingsbeweging Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Pas na twintig dagen onafgebroken ondervragingen mocht hij de Belgische consul zien.

Mustapha Awad werd geboren in het Palestijnse vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh in Libanon. Hij werd in de Belgische staat erkend als politiek vluchteling en verblijft hier reeds 16 jaar. Mustapha woont in Aalst waar hij voorzitter is van de gemeentelijke derdewereldraad. Hij is tevens de stichter van de Palestijnse dabkeh-dansgroep Raj’een, die al enkele jaren optredens verzorgt in heel Europa.

Hij is een activist voor het respecteren van de mensenrechten van het Palestijnse volk. Het is dan ook om die redenen dat hij door ‘Tel Aviv’ werd aangehouden. Het is duidelijk dat het zelfverklaarde “enige democratische land in het Midden-Oosten” een hekel heeft aan kritiek, mensenrechten en rechtvaardigheid. Mustapha’s vrijlating is dan ook een kleine overwinning op het bezettingsregime, die mede werd mogelijk gemaakt door de internationale solidariteit met de Palestijnse gevangenen, waar ook de V-SB, de Vlaamse links-soevereinistische beweging, zich achter schaart.

Tegelijkertijd beseffen we dat de strijd doorgaat, want behalve Mustapha zijn er nog zeker 6000 politieke gevangenen in de zionistische kerkers, Palestina kreunt nog steeds onder bezetting en aan meer dan 5 miljoen Palestijnen wordt het recht op terugkeer ontzegt, wat een vorm van etnische zuivering is. Mustapha is vrij, nu Palestina nog!

take down
the paywall
steun ons nu!