De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Mubarak gebruikte 18 dagen van de revolutie om zijn fortuin veilig te stellen’
Midden-oosten, Revolutie, Egypte, Hosni Mubarak, Fortuin, Huisarrest -

‘Mubarak gebruikte 18 dagen van de revolutie om zijn fortuin veilig te stellen’

maandag 14 februari 2011 12:29
Spread the love

De Egyptenaren hebben 18 dagen nodig gehad om hun president Hosni Mubarak van de macht te verdrijven; tijd die de dictator ingenieus gebruikte om zijn fortuin over te maken op niet-traceerbare overzeese rekeningen, aldus westerse inlichtingendiensten. Geschat wordt dat Mubarak in zijn 30 jaren durende heerschappij tussen de 5 en 65 miljard dollar heeft verzameld.

De vraag om het hem nu te berechten en het geld terug te geven aan het Egyptische volk klinkt dan ook steeds luider. Meer dan 40% van de bevolking leefde onder de armoedgrens, terwijl Mubarak en zijn handlangers in de hemel vertoefden, aldus een betoger in the Daily Telegraph.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/8320912/Egypt-Hosni-Mubarak-used-last-18-days-in-power-to-secure-his-fortune.html

Zwitserland heeft de eigendommen van Mubarak ondertussen al bevroren en ook het Verenigd Koninkrijk beraadt zich over soortgelijke stappen. Maar Mubarak heeft niet stilgezeten en heeft zijn fortuin buiten het bereik van de onderzoekers weten te manoeuvereren. Mubaraks geld is geparkeerd op buitenlandse bankrekeningen en in vastgoed in New York, Beverly Hills, Londen en aan de kust van de Rode Zee. De Egyptische leider zou enorm hebben geprofiteerd van de lucratieve investeringen die hij als president kon maken.

http://www.express.be/business/nl/economy/mubarak-is-rijkste-man-ter-wereld/140252.htm

De ex-president verblijft voorlopig in zijn villa in de Egyptische badplaats Sharm El-Sheikh. Volgens sommige bronnen zou hij daar onder huisarrest staan. Ondertussen onderhandelen politici over een eindbestemming voor de 82-jarige dictator. Waarschijnlijk in een van de Golfstaten, waar hij zowel geld als goede relaties heeft. (FZ)

Bron : Express.be / The Daily Telegraph

take down
the paywall
steun ons nu!