De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

MOSLIMEXECUTIEF VEROORDEELT VANDALISME AAN LEUVENSE MOSKEE

MOSLIMEXECUTIEF VEROORDEELT VANDALISME AAN LEUVENSE MOSKEE

vrijdag 3 januari 2020 11:48
Spread the love

Moslimexecutief veroordeelt vandalisme aan Leuvense moskee Al Ihsaan

Het Executief van de Moslims van België (EMB) veroordeelt met klem het vandalisme waarvan de Leuvense Al Ihsaan-moskee tijdens de voorbije oudejaarsnacht slachtoffer werd. Hierbij werd onder meer de hoofdingang van de moskee in Wilsele met graffiti beklad en een glazen toegangsdeur ingeslagen met een baksteen.

EMB betreurt met name “dat een gebedsplaats die symbool staat voor vrede en gewijd is aan gebed en spiritualiteit, aangevallen werd”. “Ondanks het schokkend karakter van de feiten, gepleegd op een moment dat steeds in het teken zou moeten staan van gezellig samenzijn met familie en vrienden”, roept het EMB de moslims van België op “niet te reageren op provocaties, tenzij via vredevolle en legale acties”.

Het EMB stelt overtuigd te zijn “dat de politiediensten alles in het werk zullen stellen om de daders te vinden en ze voor de rechter te brengen”, maar herhaalt tegelijk haar oproep aan de autoriteiten “om maatregelen te nemen ter beveiliging van de islamitische plaatsen van eredienst”. Het Executief wijst erop dat het al de tweede Leuvense moskee is op twee jaar tijd die op die manier aangevallen wordt. Medio 2018 werd ook de Al Fath-moskee in de Penitentienenstraat besmeurd met racistische graffiti.

Ook Leuven sprak donderdag bij monde van schepen Lalyn Wadera (sp.a), bevoegd voor diversiteit, haar afschuw uit over het gebeuren. “We willen deze daad van vandalisme absoluut veroordelen. Leuven is een positieve en open stad waar plaats is voor iedereen en dat willen we graag zo houden”, aldus Wadera.

De Leuvense politie heeft op dit ogenblik volgens woordvoerder Nicolas Del Piero nog geen enkel spoor naar de daders. In het kader van het onderzoek wordt er onder meer nagegaan of er in de omgeving camerabeelden beschikbaar zijn. Degenen die in 2018 de Al Fath-moskee besmeurden werden nooit gevat. Met teksten als ‘alle bruine buite’ waren de graffiti toen expliciet racistisch van aard, terwijl de boodschap ‘gelukkig nieuwjaar’ die tijdens de voorbije oudejaarsnacht aangebracht werd op de Al Ihsaan-moskee eerder cynisch van aard was.

./
03-01-2020 10:41
I

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!