De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Monsanto – Tachtig arrestaties in Antwerpen

zondag 26 mei 2013 13:21
Spread the love

Deze foto toont het dagelijkse sfeertje in ‘de grootste stad van Vlaanderen’, Antwerpen. Enkele honderden burgers op de Groenplaats ingesloten door de politie. Betreft het hier een zoveelste zinloze razzia in het kader van de ‘war on drugs’ die N-VA burgemeester De Wever inzet in de arme wijken? Neen, het is een flikken cordon dat vorige zaterdag op de Groenplaats 200 vredelievende activisten tegen Monsanto omsingelde en opsloot tussen politie linten.

Tachtig van hen werden gearresteerd en kunnen een (onwettelijke) GAS-boete verwachten. De vrije meninsguiting op het openbaar domein nogmaals gecriminaliseerd in opdracht van een politieke meerderheid van N-VA plus CD&V en Open-VLD. De terreur van rechts.

De spontane ‘wandeling’ van 200 activisten tegen de Monsanto maffia doorheen de binnenstad – van de Groenplaats naar het Centraal station over de Meir en de Keyserlei – werd niet aangevraagd, kende geen ‘organisatoren’ die voor alles verantwoordelijk gesteld kunnen worden en gestraft. Zo hoort het. ‘Free speech’ en burgerlijke ongehoorzaamheid zijn basisrechten die men néémt. Je vraagt geen toelating aan je vijand.

De Wever overspeelt zijn hand. Na enkele maanden zijn racistische stempel gezet te hebben, botst deze extreem rechtse populist nu op een steeds breder wordend volks verzet. Zijn corrupte beslissingen ten voordele van rijke projectontwikkelaars die de Sinksenfoor van de Zuiderdokken weg willen – en 45.000 euro zwijggeld van de stad cadeau kregen – blijft verontwaardiging wekken. Zijn achterkamertjes politiek inzake het Antwerpse voetbal na het failliet van Beerschot, levert hem own goals op. Dit zijn dossiers die de mensen begrijpen.

Hij verwierf de vijandschap van de gehele ‘allochtone’ bevolking en van de niet-rijke mensen die de huishuur niet kunnen ophoesten. Niet één sociale woning zal er bijkomen. Hij wordt in de levende kunst- en cultuurwereld geminacht. Dat de N-VA de partij is van het grote geld wordt velen snel duidelijk.

De oppositie in de gemeenteraad (SP.A, PVDA, Groen) staat op scherp. Het verzet op straat neemt toe. Na vele pogingen – ook vanwege het ‘bewind’ Patrick Janssens – dit verzet met arrestaties, GAS-boetes, intimidatie, infiltratie en ‘repressieve tolerantie’ te onderdrukken, maakt van deze ‘wandeling’ tegen Monsanto geschiedenis. Dit is de te volgen weg. Deze buiten parlementaire oppositie blijft groeien.

Hier twee video’s. Over de verboden ‘wandeling’ doorheen de binnenstad. Over de omsingeling door de flikken op de Groenplaats :

‘Wandeling’ :

https://www.youtube.com/watch?v=dvG8sPP85u0&feature=youtu.be

‘Omsingeling’ :

https://www.facebook.com/photo.php?v=525191804206432&set=vb.100001468508339&type=2&theater

(Foto, video van Patrick Nijssen via Facebook)

 

take down
the paywall
steun ons nu!