De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Mohamed Hassan bezocht Ethiopië na de val van de dictatuur.

Mohamed Hassan bezocht Ethiopië na de val van de dictatuur.

woensdag 12 september 2018 10:24
Spread the love



De Hoorn van Afrika begint zich te verenigen?



De president van Eritrea wordt enthousiast onthaald in Addis-Abeba deze zomer

Eind augustus kwam Mohamed Hassan terug van een reis doorheen Ethiopië.

Hij doorkruiste geheel het land en bezocht verschillende regio’s zoals de Oromo, Amhara en het Ethiopisch gedeelte van Somalië (hier verkeerdelijk Ogaden genoemd).
Mohamed gaf er lezingen en nam deel aan conferenties en seminaries.
Hij ontmoette verschillend leiders van de vroegere oppositie en had zelf een gesprek met de nieuwe premier Abiy Ahmed. De reis was ook een persoonlijke opsteker voor hem. In begin van zijn reis herkende sommige mensen hem omdat hij al jaren analyses gaf en voorstellen deed op de internet televisie van Oromo TV[1], SBS – Amharic [2]en Esat TV[3]. Tijdens zijn verblijf werd hij zowaar een beroemdheid omdat hij regelmatig op de nationale en plaatselijke TV verscheen, nu het land bevrijd is. Mensen kwamen hem de hand schudden, jonge Ethiopiërs van verschillende nationaliteiten dankten hem voor zijn analyses en inzet. Hij kreeg zowaar geschenken van de gewone mensen. Mohamed behoort hierbij tot de gelukkige anti-imperialisten die zijn stoutste dromen zag realiteit zag worden.

Ik vat ons gesprek hier samen.

Hoe is de situatie in Ethiopië?
De economische en sociale toestand in Ethiopië is desastreus.
In het Westen werd er heel wat gepocht over het “Het mirakel van de economie in Ethiopië”.
Daar is niets van waar. In “moderne” Addis Abeba staan de grote nieuwe building leeg. De kloof tussen rijk en arm is enorm, de armoede schijnend.
Onze media spraken en schreven over de “digitale economie” die in volle ontwikkeling was in land. Van die economie is vandaag niets te zien. De sprookjes zijn verdwenen. De naakte werkelijkheid is vreselijk om aan te zien.
Het TPLF regime heeft gedurende bijna 30 jaar geroofd, geplunderd en gemoord.
Het regime in Ethiopië was vreselijker dan het Mobutu regime in Congo!
Het land is geruïneerd. Het regime ontving 40 miljard dollar steun van de Wereldbank en het IMF die steun verdween in de zakken van de machthebbers die het geld massaal naar buitenlandse rekeningen versluisden. Wie zal die schulden betalen? De nieuwe regering kreeg nauwelijks 1 miljard dollar van de internationale organisaties om het ergste leed te leningen. Wat een verschil met de vroeger “vrijgevigheid”.
China investeerde 17, Turkije 3, India 1 en Brazilië 2 miljard dollar. De crisis en de ontwrichting van het land liggen de bedrijven (ondermeer de textielfabrieken) zo goed als stil. Gelukkig zijn de infrastructuur werken zo goed als intact gebleven. Exploitatie contracten ten nadele van Ethiopië moeten dringend herzien worden.
De ellende dat het regime teweegbracht in Somalië valt niet te beschrijven. De terreur maakte meer dan 100.000 slachtoffers. De vernietigingen aangericht tijdens en na de opstanden zijn enorm.
De bevolking leeft in diepe armoede. Er dreigt bijna permanent hongersnood. Honderd duizenden zijn de regio ontvlucht. Nochtans is Somalië het rijkste deel van Ethiopië. De handel met de rest van Ethiopië is zowat 1 miljard dollar , maar de zwarte markt wordt geschat op minstens 5 miljard dollar per jaar.
De maatschappij is helemaal ontwricht. Het is “een jungle” geworden. Mensen uit Eritrea die het land bezoeken[4] zijn gechoqueerd.
De menselijke waarden, de solidariteit en hartelijkheid zijn verdwenen bij een groot deel van de bevolking die nochtans dezelfde historische roots heeft als die van Eritrea ondanks alle verschillen tussen de volkeren in de Hoorn van Afrika. De 27 jaar oude dictatuur heeft diepe wonden geslagen.

Wat veranderde er in Ethiopië na de val het TPLF regime?

De huidige premier Abiy Ahmed is erg populair[5] onder de verschillende volkeren van Ethiopië omdat hij de macht naar zich toetrok dit voorjaar, waardoor het TPLF regime uit elkaar begon te vallen als een kaartenhuisje[6]. Hij had begrepen dat de situatie door de crisis, de oproep en de opstanden onhoudbaar was geworden voor de regering. Door zijn initiatief werd nog meer bloedvergieten en een mogelijk burgeroorlog onder de volkeren vermeden. Het TPLF is aan het verdwijnen. De veiligheidsdiensten[7] werden gezuiverd. Nu volgt het leger. De ene na de andere generaal wordt opzij gezet. Een militaire staatsgreep is niet meer mogelijk. De president is erg tolerant, hij is een soort van Martin Luther King. Maar de Ethiopiërs schreeuwen “dit nooit meer”! Ze willen gerechtigheid. De moordenaars, de dieven, de schurken ze moeten worden gearresteerd, veroordeeld en gestraft. De premier en de nieuwe regering moeten daar werk van maken anders zullen ze moeten verdwijnen. De echte en duurzame verandering zal trouwens van de mensen zélf moeten komen. Het volk is verenigd op basis van hun haat tegen het TPLF en hun roep voor gerechtigheid. De mensen zijn gemobiliseerd en organiseren zich. Overal zijn er betogingen, meetings en volksraadplegingen.
Er moeten knopen worden doorgehakt.
Drie miljoen boeren verloren hun grond, miljoenen mensen zij moeten vluchten van hun land. Het land moet teruggegeven worden aan de boeren.
De situatie in Tigray zelf moet worden uitgeklaard. De Tigrianen, die het TPLF regime hadden geschraagd, zijn gevlucht. Er wordt jacht op hen gemaakt in ondermeer in de Amhara regio, dat zo fel heeft geleden. Velen zijn naar het buitenland gevlucht anderen naar de provincie Tigray. Daar hoopten ze steun te kunnen vinden. Maar niets is minder waar. Zelf de provincie Tigray heeft weinig vruchten geplukt van het TPLF regime en de bewoners van de provincie willen niet eeuwig geassocieerd worden met het TPLF. Er is nu een akkoord tussen het Tigray People’s Democratic Mouvement in Tigray[8] en de nieuwe centrale machthebbers om orde op zaken te stellen. Binnen 2, 3 maanden zal er ook geen sprake meer zijn van het TPLF in Tigray.

De grootste uitdaging voor de premier was de terreur in Somalië te doen stoppen. De premier toonde zich veel te tolerant ten overstaan van de vroeger machthebber Abdi Iley[9]. Deze plaatselijke potentaat oefent sinds 2010 een onmenselijke terreur[10] uit. De premier hield hem geruime tijd een hand boven het hoofd. Maar de situatie liep compleet uit de hand in de regio. Na de val van het TPLF in het voorjaar veranderde er weinig in de Somalia regio. De politieke gevangenen werden niet vrij gelaten, moord en intimidatie bleven dagelijkse kost. In het begin van de zomer organiseerde Abdi Iley een ware pogrom tegen alle niet-Somaliërs en niet-moslims in de regio. Omoro gezinnen werden vermoord, kerken in brand gestoken.
Na de tussenkomst van het Ethiopisch leger, na een grote meeting en met de steun van de georganiseerde oppositie kwam de jonge belofte volle Mustafa Omer aan de macht,  Het is een intelligente jonge man die het vertrouwen van de bevolking geniet[11]. De vroegere machthebbers werden verdreven, een deel van hen gearresteerd. Eindelijk kan de Somalia regio de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Wat is betekent deze omwentelingen voor Eritrea?

De bevolking kent de positieve rol die Eritrea speelde bij het “regime change”[12].
Isaias Afwerki, de president van Eritrea, is erg geliefd in Ethiopië. Kijk maar naar het fantastisch onthaal dat hij kreeg bij zijn eerste bezoek aan Ethiopië. De bevolking kijkt nu al uit naar het aangekondigde tweede bezoek van President Afwerki. Het conflict tussen Ethiopië en Eritrea is opgelost. De droom van het TPLF om een “groot Tigray” te realiseren ten koste van Eritrea is voor altijd verdwenen.
De relaties tussen Eritrea met Somalië[13] en ook Soedan zijn verbeterd.
D president van Zuid-Soedan General Salva Kiir Mayardit  had een ontmoeting met president Afwerki. Beide landen gaan elkaar steunen.
De vijandelijkheden tussen Djibouti en Eritrea zijn gestaakt. Djibouti zal moeten leren leven met de opkomst verschillende Eritrese havens die in directe verbinding gaan staan met Ethiopië, het oosten en centraal Afrika.
Die havens zullen ook een grote rol spelen bij het verschepen van het fosfaat die nu op minder dan 8 meter diep boven de grond worden gehaald. De mijnen bevinden zich op minder dan 60 km van de meest nabijgelegen haven. Er zijn vandaag onderhandelingen tussen de Russische minister Lavrov en de minister van buitenlandse zaken van Eritrea, Osham Saleh[14]. China zal zeker niet willen achterblijven nu ze hun aanpak in Ethiopië moeten her-evalueren[15]. Onlangs bezocht een belangrijke Duitse delegatie Eritrea. Na de Verenigde Staten wil Duitsland diplomatieke, politieke en economische relaties met Eritrea verbeteren. Het Westen begint te begrijpen dat Eritrea zorgt voor stabiliteit in de regio. De droom van een “regime change” hebben ze moeten laten varen. Die had plaats in Ethiopië niet in Eritrea. Eritrea is ook rijk en de poort naar oost en centraal Afrika. Het embargo en de haatcampagne tegen Eritrea zullen stoppen[16]. In België is daar nog niet van te merken maar nu Duitsland het geweer van schouder veranderd zal België wel volgen. De media in België zijn achterlijk. Ze herhalen de oude mantra: “schending van de mensenrechten”, “slavernij”, … Het zal niet lang meer duren of diegenen die de moed hadden in België om Eritrea te verdedigen gelijk zullen krijgen.

FDM 3 september.

[1] https://oromiamedia.org/
Mohamed Hassan speelde ook een belangrijk rol in de contacten tussen de Oromo media en het bewind in Eritrea. https://www.linkedin.com/pulse/dialoog-tussen-president-afwerki-en-de-oromo-oppositie-eritrea-tour/

[2] https://www.youtube.com/watch?v=SYmmsRPE22

[3] https://www.youtube.com/watch?v=dHoAGAocQNU

[4] Sinds deze zomer zijn er twee vluchten per week tussen Asmara en Addis-Abeba sinds deze zomer toen de vrede een feit werd.

[5] De media in Addis Abeba melden een ware “Abiy-mania”. Zo zou een shop op 1 dag meer dan 1500 T-shirts met de afbeelding van de premier hebben verkocht. Vrouwen beloven plechtig dat ze hun (volgende) zoon de voornaam van de premier zullen geven. ..

[6] https://www.linkedin.com/pulse/het-tplf-ethiopi%25C3%25AB-regime-dood-eritrea-tour/

[7] Na de val van de TPLF dictatuur probeerden de veiligheidsdiensten (gecontroleerd door het TPLF) nog  een laatste keer de haat tegen de gemeenschappen te doen oplaaien. Het versnelde enkel hun val.

[8] Het TPDM verzet is al jaren niet alleen politiek maar ook militair actief in Tigray.

[9] Zijn echte naam is Abdi Mohamud Omar

[10] Deze terreur werd vooral uitgeoefend door de Liyu militie. Deze gewapende bende werd door het TPLF regime opgericht om het gewapend verzet te bekampen in Somalië maar eveneens de bevolking.  Pittig detail: het Westen subsidieerde deze zogenaamde anti-terreur eenheid.

[11] Omer is een gekend schrijver en mensenactivist. Hij is erg populair omdat hij gedurende jaren instond voor de voedselverdeling van de Verenigde Naties in de regio. https://www.radiodalsan.com/en/2018/08/28/somali-state-of-ethiopia-leader-mustafa-omer-resigns-from-his-un-post/
Zijn broer werd vermoord, zijn vader gevang genomen en gemarteld en gans zijn familie moest vluchten uit de regio onder het vroegere terreur regime.

[12] https://www.linkedin.com/pulse/vrede-en-samenwerking-de-hoorn-van-afrika-eritrea-speelt-tour/

[13] Op 13 augustus bezocht een belangrijke delegatie uit Eritrea Mogadishu. Tijdens de besprekingen met de eerste minister van Somalië Hassan Ali Khaire , drukten beide partijen de wens uit om de diplomatieke betrekkingen te herstellen en samen te werken ten voordele van beide landen en de regio.

[14] Rusland beloofde te investeren in een “logistic center” aan de Rode Zee. Waar is nog niet duidelijk. Rusland wil helpen bij de ontwikkeling van de landbouw en de mijnbouw. Ze willen landbouwproducten en ertsen uit Eritrea invoeren in Rusland. De Russen gaan ook helpen bij de uitbouw van de energie exploitatie in Eritrea.
Tijdens de ontmoeting spelde Sergey Lavrov de medaille van het Ministerie van Buitenlandse zaken op de borst van de Eritrese minister Osman Saleh voor zijn bijdrage aan de vooruitgang van de relaties tussen beide landen en voor zijn inspanningen in de internationale diplomatie.

[15] De manier waarop de Chinezen bv gas winnen in de Somalia regio en exporteren via een nieuwe pipeline naar de haven van Djibouti naar China is op zijn minst controversieel. Het bilan van de Chinese investeringen in Afrika is complex. De Afrikanen zijn wat wantrouwig geworden alhoewel er niet kan gesproken worden van een “Chinese kolonisatie”.

[16] Tijdens een persconferentie op 31 augustus pleitte de Russische minister Lavrov voor het opheffen van de UN sancties tegen de Eritrea. De stabiliteit, de vrede en de ontwikkeling in de regio zou er veel aan winnen.
http://www.serawr.com/russia-calls-for-lifting-eritrea-sanctions/

take down
the paywall
steun ons nu!