De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

MO*debat: Verandert Europa in Eurabië?
Gent, Debat, Dirk Verhofstadt, Multiculturalisme, Leo Lucassen -

MO*debat: Verandert Europa in Eurabië?

dinsdag 13 september 2011 15:50
Spread the love

Verandert Europa in Eurabië?

Feiten en fictie over multicultureel samenleven in Nederland en Vlaanderen

Gent, De Centrale,  29 september 2011, 20u-22u

Met Leo Lucassen, hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, mede-auteur Winnaars en verliezers: een nuchtere balans van vijfhonderd jaar immigratie, en Dirk Verhofstadt, publicist en Doctor in de Moraalwetenschap.

Moderatie: John Vandaele (MO*)

Worden we bedreigd door een massa-immigratie van moslims en verandert Europa in een onverdraagzaam “Eurabia”? Is de integratie van Turken en Marokkanen mislukt en moeten we onze waarden en normen strenger afdwingen?  Is het aantrekken van gastarbeiders én hun gezinnen de schuld van de “linkse kerk”?

Dat zijn bekende stellingen van een aantal politici in het integratie- en migratiedebat in Nederland en België. Volgens de Nederlandse historici Leo en Jan Lucassen stroken deze meningen echter helemaal niet met de feiten. In het pas verschenen boek, Winnaars en verliezers: een nuchtere balans van vijfhonderd jaar immigratie, doorprikken ze deze mythes op basis van gedegen wetenschappelijk onderzoek over de Nederlandse geschiedenis en verwijten ze de huidige politici een overdaad aan “fact–free politics”.  Ze geven tevens een evenwichtig beeld van winst en verlies voor zowel autochtonen als migranten door de eeuwen heen.

Leo Lucassen en Dirk Verhofstadt debatteren in hoeverre deze bevindingen ook van toepassing zijn op het Belgische migratiedebat. Wat zijn de feiten, wat de meningen? En wie zijn er nu eigenlijk de winnaars of de verliezers van de migratie naar ons land?

Praktische info:

–          Tijdstip: donderdag 29 september, 20u – 22u. Deuren open vanaf 19u30.
–          Plaats: De Centrale, intercultureel centrum,Turbinezaal, Kraankindersstraat 2, 9000 Gent, www.decentrale.be
–          Toegang gratis maar graag vooraf een seintje naar info@vaka-handinhand.org
–          Organisatie: Hand in Hand, beweging tegen racisme, samen met De Centrale (www.decentrale.be), Intercultureel Netwerk Gent vzw (www.ingent.be) en ODiCe (www.odice.be)
–          Voor meer info: info@vaka-handinhand.org of 03/281 15 05 (Hand in Hand)

take down
the paywall
steun ons nu!