De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Minister van Onderwijs, Pascal Smet, krijgt tweede zit van Jong Groen!

Minister van Onderwijs, Pascal Smet, krijgt tweede zit van Jong Groen!

vrijdag 1 juli 2011 16:18
Spread the love

Op de laatste dag van het schooljaar ontvangt de minister van Onderwijs, Pascal Smet, zijn rapport van Jong Groen!. De politieke jongerenorganisatie nam het beleid van de minister van de afgelopen twee jaar grondig onder de loep. Het eindverdict is gevallen, Bart Dhondt, voorzitter van Jong Groen!: “De minister krijgt een stevige tweede zit. Hij goochelt met beloftes, ideetjes en aankondigingen, maar komt die niet na. Het blijft wachten op de talennota, het hervormingsplan voor het secundair onderwijs, een antispijbelplan, een aanpassing van de maximumfactuur, kleinere kleuterklassen en een masterplan voor Brussel.”

De minister moet zijn jaar gelukkig niet overdoen. Toch was Jong Groen! niet te spreken over: het inhouden van 10% van de subsidies voor de jeugdsector, het stopzetten van de OETC-projecten,  het schrappen van de mentoruren, de Brusselpremie en het steunpunt GOK. Voor economie scoort de minister dan ook helemaal niet goed. “Jong Groen! vreest dat het onderwijs zonder bijkomende middelen nooit een antwoord zal kunnen bieden op het capaciteitsprobleem in Brussel, de  maximumfactuur, kleinere kleuterklassen. Dit zal geld kosten en gezien de vergroening in de steden zie ik niet hoe we dat zonder bijkomende middelen kunnen doen”, aldus Bart Dhondt.  

Dat een minister niet alle problemen kan oplossen in twee jaar tijd, daar is Jong Groen! zich van bewust. Jong Groen! geeft een tweede zit met een aantal duidelijke vakantietaken om te vermijden dat zaken op de lange baan worden geschoven. Het leerzorgdossier sleept al 10 jaar aan. De hervormingen in het secundair onderwijs werden opgestart onder Vandenbroucke. Het  capaciteitsprobleem in Brussel en is ook niet plotseling uit de lucht komen vallen. Bart Dhondt: “Pascal Smet noemt zichzelf minister van de Toekomst. We willen niets liever dan een ambitieuze minister, maar die titel heeft hij nog lang niet verdiend”.

Jong Groen! publiceerde haar rapport op de website www.2dezitvoorsmet.be. Op de website vind je niet alleen de evaluatie, maar ook de standpunten en voorstellen van Jong Groen! Met betrekking tot het beleid van de minister. “Via de website zullen we het beleid van de minister blijven opvolgen. We nodigen iedereen uit ook in de ‘klassenraad’ te gaan zetelen, te reageren en mee te discussiëren over het onderwijsbeleid”, besluit Bart Dhondt.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!