De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Mijn eerste ayahuasca ervaring

Mijn eerste ayahuasca ervaring

donderdag 14 februari 2019 12:04
Spread the love

Een ayahuasca ceremonie bijwonen leek me altijd al iets waar ik alleen maar beter van kon worden maar wat ik toch niet durfde omdat ik dacht dat het mijn demonen naar boven zou halen en dat ik mentaal misschien niet sterk genoeg zou zijn. Maar niks was minder waar. Ayahuasca heeft me vrede en rust gebracht en heeft me doen inzien dat we het onszelf alleen maar moeilijk maken in dit leven door negatief te denken en onszelf en anderen te veroordelen. 

Heilzame effecten

Ik lag al een tijdje in de knoop met mezelf, voelde me steeds maar ongemakkelijk door het overlijden van mijn zus nog niet zo lang geleden en kampte met een enorm schuldgevoel. Iets wat velen wel zullen herkennen. Had ik wel genoeg voor haar gedaan? Had ik niet nog meer inspanning kunnen doen om haar levenseinde draaglijker te maken? Vragen die steeds naar boven kwamen op momenten dat ik me probeerde te ontspannen. Het lukte me niet, de vragen bleven me maar kwellen en zorgden ervoor dat ik me nooit echt meer goed kon voelen.

Vrienden van me waren me reeds voor en vertelden over de heilzame effecten die een ayahuasca ceremonie op hen heeft gehad. En dat ik het zeker ook eens moest doen, ik kon er volgens hen enkel baat bij hebben.

Cadeautje voor mezelf

Midden december 2018 werd ik 40 en gaf ik mezelf een ayahuasca ceremonie cadeau. Ik googelde wat rond en kwam uit op een Nederlands ayahuasca centrum waar je onder professionele begeleiding in een kleine groep de ceremonie kan doen. Ik reserveerde mezelf een plekje en 12 januari was het dan eindelijk zover.

Het Ayahuasca Centre bevindt zich op een 20 km van Amsterdam in een idyllisch dorpje genaamd Bussum. Om mijn verjaardagscadeau helemaal af te maken en om op mijn gemak te kunnen zijn logeerde ik het hele weekend in Bussum bij een ouder echtpaar dat een kamer verhuurde via Airbnb.

Stichting De Piramide

Amsterdam is zalig maar Bussum heeft mijn hart gestolen. Er is slechts één coffeeshop in het hele dorp en dat heet De Piramide. Het is een stichting die al 25 jaar bestaat en ze dankt haar naam aan de goede samenwerking (een driehoeksverhouding) tussen de gemeente, de stichting en de politie. Een groot deel van de opbrengst van de cannabisverkoop gaat naar sportclubs en hun missie is jongeren van straat houden. Iets waar ze wonderwel in slagen.

State of mind

De week voorafgaand aan een ceremonie dien je op je voeding te letten en het is ook raadzaam om dagelijks wat te mediteren om in de juiste state of mind te komen. De avond voordien at ik niks. Ik had wel in een Indisch restaurant een meeneemschotel gekocht maar bij nader inzien leek me dat toch niet zo verstandig dus gaf ik mijn vegetarische schotel weg aan de barman van De Piramide, een grote vleeseter. In de hoop dat hij hierdoor zijn eetkeuzes wat meer in vraag zou stellen.

Op zaterdag was het dan eindelijk zo ver. Ik wandelde te voet van mijn logeeradres naar het ayahuasca centrum en werd hartelijk ontvangen door Robyn en Ann, de twee begeleiders die beiden al een aantal jaren ervaring hebben in het begeleiden van ceremonies. Ik kon niet beter terecht gekomen zijn. Zo’n warme, hartelijke mensen kom je niet vaak meer tegen.

Een intentie

Ons kleine groepje bestond uit mezelf en 3 andere vrouwen. Iedereen had een intentie in zijn gedachten, een reden waarom je de hulp van de Ayahuasca spirit nodig hebt. Tijdens de ceremonie krijg je antwoord op je vragen. Het gaat als volgt: Eerst wordt de ceremonie ingeleid door in een kring samen te zitten en wordt de hulp van de engelen ingeroepen om kwade entiteiten buiten te houden. Daarna drinkt iedereen om beurt het drankje dat ayahuasca wordt genoemd, het is een mengsel van 3 verschillende planten en is bitter van smaak.

Hallucinerend

We hadden elk een matras om op te liggen en een dekentje om onder te kruipen. Al na enkele minuten sloeg de ayahuasca in. Ik werd wat duizelig en misselijk maar gelukkig heb ik niet moeten braken, slechts een beetje slijm kwam er uit. In het begin probeerde ik in kleermakerszit te blijven zitten maar na enkele minuten gaf ik me over aan het gevoel dat ik wou liggen en liet alles maar over me heen komen. Het gevoel deed me denken aan een LSD of psilocybine trip. Ayahuasca is dan ook een hallucinerend middel. Het brengt je ook dichter bij jezelf, het is een leerzame ervaring.

Tim Burton

Ik lag neer en in mijn hoofd speelde zich de film van mijn leven af. Ik zag de hele tijd beelden over situaties uit het verleden en het heden maar alles leek regelrecht uit een film van Tim Burton te komen, met net iets meer fantasie dan gewoonlijk. Ik zag hoe ik in feite wel geliefd ben en dat ik zelf ook heel wat mensen graag zie. Ik zag ook hoe ik mezelf niks te verwijten heb omtrent het overlijden van mijn zus en mijn moeder, wat een grote hulp is in het aanvaardingsproces.

De drie andere dames hadden een even goeie ervaring als ik en waren na afloop tevreden met wat ze hadden doorgemaakt. We deelden onze ervaringen op het einde van de dag en kregen nog veel tips mee van de begeleiders hoe we dit vredige gevoel zo lang mogelijk konden aanhouden: doe yoga, ga mediteren, organiseer een feestje voor iedereen van wie je zo veel houdt, kortom, doe er iets mee en laat je niet uit je evenwicht brengen!

Wetenschappelijke studies staan nog in hun kinderschoenen, maar de resultaten en de vele getuigenissen wijzen er wel op dat ayahuasca kan bijdragen aan het verbeteren van een depressie.

 

 

 

 

 

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!