De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ron DeSantis foto: Tom Williams, Public domain
Harold van der Kraan

Migranten zomaar op een vliegtuig zetten? Voor DeSantis is het een tactiek als een ander

Ron DeSantis, de Amerikaanse presidentskandidaat en gouverneur van Florida, heeft plannen om een civiele beschermingsdienst op te richten. Het vormen van een militaire privémilitie is een zoveelste stap in het harde law-and-orderdiscours van de republikeinse presidentskandidaat. Een harde aanpak van migratie hoort daar bij, zelfs met behoorlijk onorthodoxe methodes

maandag 17 juli 2023 13:16
Spread the love

 

De administratie van DeSantis vloog in september migranten vanuit Texas naar Martha’s Vineyard. Een actie die door democraten, ook in het Witte Huis, werd veroordeeld. Die eerste vluchten van bijna 50 Venezolaanse migranten leidden tot heel wat commotie. DeSantis verdedigde zijn beslissing met het argument dat de migranten van plan waren naar Florida te komen, ondanks dat er geen bewijs was voor een dergelijke bewering.

Ondanks protesten en claims van mensenhandel gaat DeSantis gewoon verder op dit élan. Nog vorige maand werden opnieuw 36 Latijns-Amerikaanse migranten via de grens in Texas naar Sacramento, de hoofdstad van Californië, overgevlogen. Dat gebeurde zonder enige coördinatie en nauwelijks met tussenkomst van hulporganisaties. Sterker nog: volgens Amerikaanse bronnen schenen de Spaanssprekende migranten amper door te hebben naar waar ze werden overgebracht, maar hadden ze wel papieren van de administratie in Florida getekend. Of ze zich bewust waren van wat ze precies hadden ondertekend, is hoogst twijfelachtig. De demarche past in de strategie van DeSantis als kritiek op het federale immigratiebeleid van de regering Biden. Bovendien draagt het bij tot zijn rechts-repressief imago als antwoord op Trumps muur met Mexico die nooit werd afgewerkt. De 44-jarige republikein gaat onverkort voor gesloten grenzen.

DeSantis voelt zich gesteund door zijn republikeinse achterban in Florida om migranten in andere staten te vinden en te verplaatsen naar zogenaamde “toevluchtsoorden”(Sanctuary cities) voor immigranten buiten Florida. Daartoe heeft hij miljoenen dollars aan staatsgeld vrijgemaakt om meer migranten te vervoeren die nog nooit een voet in Florida hebben gezet. De democraten reageerden echter fel door te stellen dat de migranten misleid werden. De democratische gouverneur van Californië, Gavin Newson, sprak zelfs onomwonden over kidnapping. Ambtenaren in Californië onderzoeken of er sprake is van schendingen van het strafrecht of het burgerlijk recht. Of het DeSantis zal tegenhouden in de toekomst opnieuw dergelijke vluchten te laten organiseren, is nog maar de vraag.  Hij wordt alvast gesteund door De procureur-generaal van Florida, Ashley Moody, een bondgenoot van DeSantis. Moody noemde enkele dagen geleden de vraag van de democraten om de acties van Florida door federale autoriteiten te laten onderzoeken een ‘politieke stunt’. Moody stuurde een brief van drie pagina’s naar de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland, waarin ze vroeg om het om het verzoek van de Californische democratische functionarissen te negeren.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!