De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Migrant blijft ongewenst op de Belgische arbeidsmarkt
België, Migranten, Arbeidsmarktbeleid -

Migrant blijft ongewenst op de Belgische arbeidsmarkt

donderdag 5 augustus 2010 02:21
Spread the love

De werkloosheid bij arbeidskrachten die in het buitenland geboren zijn ligt in België 2,5 keer hoger dan bij de geboren Belgen. Dat schrijft econoom Geert Noels op zijn blog Econoshock op basis van cijfers die de OESO eerder deze week vrijgaf.  Met die verhouding van 2,45 scoort België het slechtst van de veertien onderzochte industrielanden. Nederland komt uit op 2,34, Duitsland op 1,87 en Frankrijk op 1,68.In de VS is die ratio 1 op 1.

Het povere resultaat voor België kan verklaard worden door een zeer sterke groei van de immigratie sinds 2000 en de relatief lage werkloosheid bij de in eigen land geboren bevolking”, schrijft Noels. “Verder is de economische integratie van de ingeweken arbeidskrachten zeer zwak, deels door een zwak opleidingsniveau, onaangepaste vaardigheden en de hoge loonkosten in activiteiten van lage toegevoegde waarde.”

Volgens Noels groeit stilaan een globaal werkloosheidsprobleem en wordt zelfs China vandaag getroffen door werkloosheid. Hij raadt economen aan wat meer aandacht aan het probleem te besteden; in dezelfde mate bijvoorbeeld als ze zich bekommeren om aandelenmarkten, begrotingstekorten en banken.

Bron : Econoom Geert Noels en Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!