De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Metrokrantje, een gevaar voor publieke opinie?

Metrokrantje, een gevaar voor publieke opinie?

woensdag 16 mei 2012 18:34
Spread the love

Gisteren morgen, om 6u10 zittende in de trein met mijn café latte, draai ik het metro krantje om, zodat ik zoals elke maatschappelijk aanvaardbare manier een krant kan lezen, dus van voor naar achteren. Tijdens die beweging valt mijn oog op een zeer uitvergrootte krantenkop: “België stevent af op nieuwe bezuinigingen”.
Deze kop is al een prachtig begin voor de dag en lees dan de in het vet zwart gedrukte 2de, maar langere titel van dit artikel en mijn mond valt open van verbazing.

Geschreven werd:

“De federale regering moet volgend jaar opnieuw 3 miljard besparen, zoniet dreigt er een begrotingstekort. Grootste geldvreter is de sociale zekerheid, waar structurele tekorten worden opgetekend.”

Wow! Ik viel bijna van mijn stoel van de onzin die ik hier heb gelezen. Wanneer de redactie van de metro krant moeite had gedaan om zoals het lid “opiniezondergrenzen” en zijn post “varkens van de maatschappij” even op te zoeken wat ze schrijven, dan hadden ze effectief zelf ook gezien dat ze leugens aan het neerschrijven waren. (Link naar de begroting en de uitgaves van de overheid-> http://www.begroting.be/portal/pls/portal/docs/1/2006225.JPG)

Feit is dat niet de sociale zekerheid de grootste hap uit de begroting is, maar het afbetalen van de leningen en interesten hierop aan de geprivatiseerde geld producenten.

Als we eens naar dit bericht van dit metro krantje gaan kijken (beneden), dan zien we dat er geen bron bijstaat, dus kunnen we toch aannemen dat dit bericht geschreven is door de redactie zelf en niet gekopieerd en geplakt is van een andere bron zoals Belga. Dus vanwaar hebben deze mensen dit nieuws vandaan gehaald en het voornaamste, hebben deze ook maar 1 minuut moeite gedaan om na te kijken wat ze schrijven? Waar is de kritische berichtgeving naartoe? Is dit niet een teken dat de berichtgevende media volledig waardeloos geworden is? Is de toekomst van die media in de handen van mensen die na hun werk nog eens dat werk moeten gaan doen?

Ik heb de mensen van metro nog een mail gestuurd waarin een uitleg stond van dat hun berichtgeving fout was, maar heb hier geen antwoord op ontvangen.

Alle geluk hebben we nog een plaats zoals dewereldmorgen.be…

take down
the paywall
steun ons nu!