De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Messaging zonder Facebook of WhatsApp

Messaging zonder Facebook of WhatsApp

zondag 12 mei 2019 23:10
Spread the love

Het gebruik van een messenging-app heeft natuurlijk pas zin als er anderen zijn die diezelfde app ook gebruiken. (Bijna) iedereen gebruikt WhatsApp of Facebook Messenger, en dus kun je er bijna zeker van zijn dat je met één van deze twee (of allebei) al je vrienden en bekenden kunt bereiken.

En toch ben ik een tijdje geleden begonnen met het gebruik van een app als alternatief voor WhatsApp or Messenger – althans voor diegenen voor wie online privacy belangrijk is: Signal Messenger.

Achter de schermen: Metadata

Het gaat vooral om wat de app van je weet, en waar het die informatie voor gebruikt. Bij Signal is het simpel: er wordt niets bewaard, behalve (en tijdelijk) dat wat nodig is om een bericht van zender A naar ontvanger B te krijgen. Daarna wordt zowel de (encrypted – versleutelde, onleesbaar gemaakte) inhoud als de metadata gewist.

En die metadata, daar gaat het om. Want ook bij WhatsApp (en in de toekomst, als we Mark Zuckerberg moeten geloven, ook bij Facebook Messenger en Instagram Messenging) is de inhoud van de berichten versleuteld, zodat ze tijdens het versturen niet leesbaar zijn. Met dezelfde sterke versleuteling als Signal Messenger trouwens. Metadata, dat is informatie zoals wie zijn de zender en ontvanger, waar bevinden ze zich, welke telefoon gebruiken ze, wanneer wordt een bericht verstuurd, etcetera. Het artikel in De Correspondent “Stap jij ook vandaag over van WhatsApp naar Signal?” legt dit allemaal netjes uit.

Data = Money

Zeer interessant voor een bedrijf als Facebook, waarvoor deze informatie (en de mogelijkheid die te koppelen met de enorme schat aan informatie die Facebook al heeft) van grote waarde is. Bovendien heeft Facebook het plan om de messeging diensten van Facebook, WhatsApp en Instagram samen te voegen. Iets wat een nog grotere hoeveelheid aan te combineren data betekent. Fijn voor Facebook, want data = business = money. Maar willen we dat?

Zoals ik aan het begin al zei, er moet een critical mass van gebruikers zijn, wil het zin hebben om een communicatie-app te gebruiken. Maar als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt.

Signal Messenger

Signal Messenger is hier te downloaden voor Android telefoons, hier voor iPhones, en hier vind je de desktop app.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!