De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Afbeelding van ErikaWittlieb via Pixabay
Wouter Hessels

Meisjes en vrouwen aan de macht

Nafi Thiam werd vorige week voor de tweede keer in haar leven wereldkampioen in de zevenkamp. De Red Flames stonden voor het eerst in hun geschiedenis in de kwartfinale van een EK voetbal en landden op een zucht van de halve finale. De VRT heeft trouwens overschot van gelijk dat ze de wedstrijden van het EK voetbal voor vrouwen in prime time uitzendt. De onvolprezen Yasmine zong het al : ‘Meisjes aan de macht’ en Stef Bos beaamt feministisch met ‘Vrouwen aan de macht’ als noodzakelijke ‘wissel van de wacht’.

vrijdag 29 juli 2022 11:50
Spread the love

 

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik als docent in het RITCS sinds 2016 een vrouwelijke directeur heb waarmee het zeer aangenaam werken is. Mijn huidige directeur heeft visie, is eigenzinnig, leergierig, ook empathisch en enthousiasmerend. Met oud-rector van de VUB, de inspirerende Caroline Pauwels, is het altijd fijn samenwerken. In de Franstalige film- en theaterschool INSAS waar ik ook lesgeef, heeft men voor het eerst in het zestigjarig bestaan van de school, een vrouwelijke directeur verkozen. Enfin, finalement. Kunstenhuis Bozar werd veel te kort, maar met natuurlijke autoriteit en zachte hand geleid door Sophie Lauwers. Vrouwelijk leiderschap krijgt stilaan maar zeker en  wijder verspreid vorm en inhoud.

Het wordt dus hoogdringend tijd dat in de machistische VS een vrouw met kleur en karakter aan de oprechte leiding komt. Michelle Obama for President !, roep ik geestdriftig uit.  En als premier Alexander De Croo zijn feministische daad bij het feministische woord wil voegen, dan geeft hij de fakkel door aan Petra De Sutter bijvoorbeeld, een vicepremier met visie en zonder teveel ego.

Uiteraard zijn niet alle mannelijke leiders autoritair en op macht belust. Dat heb ik gelukkig ook kunnen beleven in mijn loopbaan. En ook : een vrouw aan de macht is niet altijd rozengeur en maneschijn. Ik heb ervaren hoe een vrouw als autoritaire kloon van Margaret Thatcher  kon verdelen en heersen. Ze zalfde naar boven en sloeg naar beneden. Zo’n slechte kopie van de ‘Iron Lady’ is geen wissel van de wacht en beslist geen wissel op de toekomst.

Afbeelding van ErikaWittlieb via Pixabay 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!