De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

MEHDI NASSOULI FT. ABIR EL ABED Gnawa Night

MEHDI NASSOULI FT. ABIR EL ABED Gnawa Night

woensdag 27 maart 2019 21:55
Spread the love
vrijdag 12 april 2019  | 20:00

@ De Centrale

 

Mehdi Nassouli behoort tot de top van het gnawa-genre, voortvloeisel van de wereldberoemde West-Afrikaanse slavenmuziek.  Deze jonge guembri-speler uit het zuidwesten van Marokko, is afkomstig uit Taroudant, een stad die bekend staat om de diversiteit van haar muzikale erfgoed.  Mehdi Nassouli werd er reeds vanaf jonge leeftijd ondergedompeld in de Gnawamuziek, gezien zijn ouders en grootouders ook muzikanten waren.Voor deze ‘Gnawa Night’ krijgt hij het gezelschap van zangeres Abir El Abed , die samen met Nassouli bekende volkspoëzie van de Maghreb, qassaid, zal brengen.

Gnawa maakt deel uit van de bekende West Afrikaanse slavenmuziek en streek voornamelijk in Marokko neer. Gnawa is een hypnotisch samenspel, bestaande uit Afrikaanse, Amazigh en Arabische invloeden.

De gnawa vormde decennia een inspiratiebron voor muzikanten als The Rolling Stones en Jimmy Hendrix. Jaarlijks wordt het wereldberoemde Gnawa festival in de bekende kustplaats Essouira georganiseerd.

Na een succesvolle samenwerking met het ons ondertussen welbekende Amsterdams Andalusisch Orkest sprak Nassouli zijn intentie uit om een nieuw muzikaal programma te ontwikkelen waarin een mix van gnawa ritmes een vloeiende eenheid gaat vormen met de complexe Arabo Andalus melodielijnen.

Eind 2018 was hij nog te zien in de AB … vandaag in De Centrale!

Info:  https://decentrale.be/nl/agenda/muziek/mehdi-nassouli-ft.-abir-el-abed

Tickets: http://www.uitbureau.be/voorstelling?VoorstellingId=5634

 

De Centrale | intercultureel centrum Kraankindersstraat 2 – 9000 Gent

+32 (0)9 265 98 28  decentrale@gent.be  | www.decentrale.be 

Inkom Concertzalen Ham 72 (glazen deur) 

take down
the paywall
steun ons nu!