De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Meest succesvolle munt van 2010 is… de tugrik
China, Munt, Mongolië, De tugrik -

Meest succesvolle munt van 2010 is… de tugrik

woensdag 8 december 2010 17:58
Spread the love

Een vraag voor de ‘Allerslimste Mens’  misschien. Welke munt heeft in 2010 het best gepresteerd tegenover de Amerikaanse dollar? Het correcte antwoord is… de tugrik. De Mongoolse munt steeg zo’n 16,7% in waarde tegenover de dollar en heeft het daarmee beter gedaan dan eender welke andere munt. Hoe zoiets kan? Het is de exotische demonstratie van een eenvoudige trend. Munten van landen die veel exporteren naar China zijn praktisch allemaal in waarde gestegen. Mongolië is rijk aan koper, goud, steenkool, ijzererts en een paar andere mineralen. Tweederde van Mongolië’s uitvoer voedt de industriële machine van zijn grote buur China.

Hebt u al eens een tugrik in uw handen gehad? Waarschijnlijk niet. Zelfs de meeste muntexperts hebben nog nooit van de tugrik gehoord. De kans dat wie er een wil naar Mongolië zal moeten afreizen om ‘m daar te krijgen is dan ook niet denkbeeldig. Makkelijker opties zijn de Costa Ricaanse colon en de Thaise baht. Zij staan op plaats 2 en 3 in de lijst van best presterende munten tegenover de dollar. Beide stegen in 2010 zo’n 11% in waarde tegenover de greenback. (FZ)

Bron : Express.be / The Wall Street Journal

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!