Naar waarheid en in een open geest deelde ik het volgende voor de friends op Facebook op vrijdag in de namiddag.
___
In het park, waar ik om nuttige redenen én voor het genoegen door trok, hebben wij een goed gesprek gevoerd met een passante.
Een leeftijdsgenote die veel levenswijsheid en mensenkennis opdeed, onder andere in het beroep als Persoonlijk Asistent van een bedrijfsmanager.
Een van de punten waar we in onze analyse op uitkomen en het roerend eens over zijn, was dat een van de gegroeide waarden in deze tijd is: efficiëntie.
Doeltreffend, maar dus ook lineair, eenzijdig.
“De beste maaltijd is nog altijd deze
die je
samen
zelf gemaakt hebt”
… zo vatten wij wat wij daarover dachten, samen.
Met andere woorden: er zijn aan iets als een maaltijd koken
ook spirituele,
rituele
en sociale aspecten.
En dan krijg je op den duur vereenzaamde mensen, die vluchten in “absolute kicks” van drugs of binge kijken, binge drinken of binge…
Ook met de analyse die ik in blogs al uiteen heb gezet, over het feit dat Emancipatie van de vrouw met nadelen, met een prijs en een keerzijde komt, zijn wij het eens.
Dat het debat daarover ook nog maar schoorvoetend op gang komt.
“Je kunt niet alles hebben”, zegt J.
“EN een job, EN kinderen EN in het weekend met vriendinnen op stap gaan!
Ik vind dat mensen dan beter geen kinderen nemen.”
Ja, de “autonomie”, de drang naar Zelfbeschikking en de zin naar Vrijheid, zij zijn, doorgeschoten. En zij brengen toenemend nadelen mee.
Dat vrouwen nu in zowat alle beroepen zetelen, is een goede zaak, dat is maatschappelijk goed. Hoogleraren, rechters, ingenieurs, politie-inspecteurs, advocaten, chauffeurs en bestuurders, bedrijfsleiders, leraressen…
Dat de kinderen daardoor minder toewijding en minder intense opvoeding meekrijgen, dat is wel vermoedelijk negatief. Dat zien wij, als zestigers, intussen aan een hele rits sociale en psychologische symptomen.
J. ruimt bijvoorbeeld zelf, zoals ik, bij de doortochten door parken spontaan het zwerfvuil op. Aan de kust was zij recent geschokt door het vele afval dat achtergelaten blijft, wij zagen het in de media, in de TV-journaals en op de sites van de VRT en De Standaard.
In elk geval, een conclusie mag luiden: een goed persoonlijk gesprek doet de mens deugd.
Dat kan geregeld effectief ook plaatsvinden met totaal onbekenden, op voorwaarde dat je erin oefent.
Practice makes perfect.
____________________________________
Nadat ik dit verslagje had gepost op sociale media, kwamen er al gauw een reeks likes en een reeks reacties. In de avond besloot ik ze te lezen en op enkele een reactie te geven.
Lees en denk even mee, als u wil.