De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Meer en minder bloot in het zwembad

Meer en minder bloot in het zwembad

maandag 9 mei 2022 07:49
Spread the love

Alliance citoyenne voert actie tegen het boerkiniverbod in het zwembad (foto: All. cit.)

 

 

Een zwembadketen in de Duitse stad Göttingen staat sinds 1 mei toe dat iedereen met onblote borst zwemt op zaterdag en zondag, en dit voor een proefperiode tot 31 augustus. Deze regeling kwam er na een conflict rond een badgast die met blote borsten wilde zwemmen, en aan wie daarom de toegang tot de zwembaden ontzegd werd. Het reglement bepaalde namelijk dat vrouwen hun borsten moeten bedekken in het zwembad. De badgast verweerde zich door te zeggen zich niet als vrouw te identificeren. Dat leidde tot interne discussies bij de zwembadketen met als conclusie dat – binnen de vermelde limieten – niemand verplicht is het bovenlichaam te bedekken tijdens het zwemmen. Maar in de Franse stad Grenoble staat de kwestie van de boerkini weer op de agenda. De burgemeester, de ecologist Eric Piolle, wil de badkledij toestaan in de stedelijke zwembaden, en op 16 mei moet de gemeenteraad de zaak bespreken.

 

In Grenoble werd in 2012 de actiegroep Alliance citoyenne opgericht, naar het voorbeeld van de Amerikaanse wijksyndicaten, in de jaren ’30 van de vorige eeuw opgestart door Paul Alinsky in Chicago, en geëvolueerd tot de internationale beweging Acorn. De Alliance heeft in Grenoble de voorbije jaren al herhaaldelijk acties van burgerlijke ongehoorzaamheid gevoerd: vrouwen gingen in boerkini zwemmen in een stedelijk zwembad, wat veel aandacht kreeg in de Franse media.

Reactionair feminisme

Nu de burgemeester stelling genomen heeft voor het toestaan van de boerkini, komen andere instanties in het geweer. De reactionaire feministische beweging “La Ligue du Droit International des Femmes” bestrijdt het standpunt van de burgemeester en wil zelfs het agendapunt boerkini van de gemeenteraad geschrapt zien. De Ligue stelt: “we moeten de politieke islam niet laten vooruitgaan in naam van een keuzevrijheid die alleen maar de vrijheid is om de vrijheid van de vrouwen in de publieke ruimte te muilkorven.”

 

De Ligue staat achter een petitie die nu circuleert en waarin de boerkini gekenmerkt wordt als de uiting van “een totalitaire en radicale ideologie”. En wat er op het spel staat is “de erkenning van de diversiteit binnen een gemeenschappelijke cultuur, die van de Franse Republiek.” In naam van de diversiteit moet de diversiteit ingeperkt worden door de veronderstelde “gemeenschappelijke cultuur” van de Republiek, waar de moslima’s blijkbaar niet toe behoren.

Rechtse financiële druk

Zwaarder dan de strijd via petities en strijdschriften weegt de reactie van de president van de regio Auvergne-Rhône-Alpes, Laurent Wauquiez, die op Twitter verklaard heeft: “de Regio zal alle subsidies van de stad Grenoble afsnijden. Geen centiem van de Auvergnats-Rhônalpins zal de onderwerping onder het islamisme financieren”.

 

Burgemeester Piolle heeft al teruggemept door te zeggen dat de president zich met zijn eigen zaken moet bemoeien en dat zijn woorden een uiting zijn van de “lepenisering” en de “zemmourisering” in de huidige mentaliteit. Maar de dreiging van subsidiestop zal de discussie in de gemeenteraad allicht wel beïnvloeden, los van de inhoudelijke argumenten…

 

Naschrift: De krant Le Parisien becommentarieert de kwestie in deze termen: ”

Burkini à Grenoble : Alliance citoyenne, une association «pyromane» derrière Éric Piolle

Revendiquant un communautarisme à l’américaine, la structure compte de nombreux relais dans l’entourage du maire écologiste de Grenoble, qui souhaite autoriser le maillot de bain islamique dans ses piscines municipales. Association aux méthodes controversées, elle tente aussi de faire modifier la réglementation des matchs de foot en faveur des joueuses voilées. (…)

Boerkini in Grenoble: Alliance citoyenne, een ‘pyromane’ vereniging achter Eric Piolle.

De structuur, die een Amerikaans type van communautarisme eist, heeft talrijke contacten in de omgeving van de ecologistische burgemeester van Grenoble, die het islamitische badpak wenst toe te staan in de gemeentelijke zwembaden. Deze vereniging met omstreden methodes probeert ook de regelgeving van voetbalwedstrijden te veranderen in het voordeel van speelsters met hoofddoek. (…)

https://www.leparisien.fr/societe/burkini-a-grenoble-alliance-citoyenne-une-association-pyromane-derriere-eric-piolle-10-05-2022-GG3ZEDCALBAFHO37CMP2UFSG6U.php

 

Göttingen: Stadt erlaubt Oben-ohne-Schwimmen an Wochenenden – DER SPIEGEL

 

Le burkini : un tournant ? – 50 – 50 Magazine50 – 50 Magazine | “les péripéties de l’égalité femmes/hommes” 6 MAI 2022

 

https://emancipation2022.wixsite.com/emancipation

 

Burkini à Grenoble: Piolle répond à Wauquiez et dénonce “une ‘lepenisation’, une ‘zemmourisation’ des esprits” (bfmtv.com)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!