De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Meer en minder bloot in het zwembad (2): boerkini en monokini worden toegelaten in Grenoble.

Meer en minder bloot in het zwembad (2): boerkini en monokini worden toegelaten in Grenoble.

dinsdag 17 mei 2022 07:01
Spread the love

Foto: Alliance Citoyenne

Met een nipte meerderheid van 29 stemmen tegen 27 tegenstemmen (bij twee onthoudingen) heeft de gemeenteraad van Grenoble op 16 mei beslist zowel de boerkini als de monokini toe te laten in de gemeentelijke zwembaden. Na Rennes, dat in 2018 de boerkini accepteerde, is Grenoble de tweede stad in Frankrijk waar het islamitische badpak aanvaard wordt.

Er wordt nu van bovenaf administratieve oppositie gevoerd tegen het besluit. Reacties van rechts Frankrijk (in Le Figaro bijvoorbeeld) proberen duidelijk te maken dat de waarden van de Republiek ondergraven zijn, dat Frankrijk nu gaat instorten, dat een burgeroorlog nakend is… Maar, zegt een bedaardere stem tussen de lezersreacties van Le Figaro: “Toen de zwemuurtjes voor naturisten werden ingevoerd, hebben we in deze kolommen een gelijkaardige verontwaardiging gezien. De vraag is niet: voor of tegen het naturisme of de boerkini, maar wel: voor of tegen de individuele vrijheid.”

Het administratieve verzet tegen de beslissing van Grenoble komt eerst en vooral van de regiopresident, Laurent Wauquiez, die de subsidies van de stad wil intrekken omwille van haar besluit. Maar de vraag is al gesteld of hij dat juridisch gezien wel kan? Dan is er ook de plaatselijke prefect, die de dag voor de stemming een persmededeling uitbracht waarin hij laat weten: “Deze beslissing, waarvan het doel duidelijk is toe te geven aan de communautaristische eisen met religieuze doelstellingen, lijkt in tegenspraak met het principe van de laïciteit van de wet van 1905 en met de regels van de wet van 24 augustus 2021 ter ondersteuning van het respect voor de principes van de Republiek. De burgemeester moet, in het kader van zijn bevoegdheden, niet alleen de religieuze vrijheid garanderen van de mensen die hij bestuurt, maar hij moet ook het respecteren van deze regels verzekeren.

Daarom zal, conform met de instructies die hij ontvangen heeft van de minister van binnenlandse zaken, Gérald Darmanin, de prefect van Isère de administratieve rechtbank van Grenoble inschakelen in geval van aanvaarding van deze beslissing, door middel van een kortgeding inzake de laïciteit met het oog op de opschorting van de beslissing, met daarnaast een eis tot annulatie.”

Een kleine bloemlezing uit de talloze lezerscommentaren bij het artikel over deze kwestie in Le Figaro:

  • Afghanistan zal ons binnen enkele uren feliciteren!
  • Die verlichte geesten leiden ons, uiteindelijk, tot een burgeroorlog. Maar het schijnt dat Zemmour het gevaar is voor onze democratie, voor ons land, voor de mensenrechten.
  • Het gezond verstand is zoek in Grenoble, maar wat zou men al niet doen om stemmen te winnen.
  • Dat de mannen van Grenoble maar massaal in Adamskostuum naar het zwembad gaan!
  • Heel verontrustend… De politieke islam is niet op zijn plaats in de Franse Republiek. Zal Piolle de hoofdpersoon worden van de volgende roman van Houellebecq?
  • Dit land is naar de kloten!
  • Een zaak is zeker: Piolle is de doodgraver van de Franse cultuur die zijn stad overlevert aan de islam. Dat is een zware, culturele misdaad, ik hoop dat hij zal moeten boeten voor deze nationale schande.
  • Overlijdensbericht van Frankrijk.
  • Zo blij dat ik weg ben uit dat departement!

https://www.dewereldmorgen.be/community/meer-en-minder-bloot-in-het-zwembad/

Burkini dans les piscines : feu vert à Grenoble après un vote municipal serré (lefigaro.fr)

https://egale.eu/wp-content/uploads/2022/05/CommuniqueDerivesComGrenoble.pdf

https://www.valeursactuelles.com/societe/burkini-la-prefecture-de-lisere-met-en-garde-le-conseil-municipal-de-grenoble

https://www.mediapart.fr/journal/france/160522/le-maire-ecologiste-de-grenoble-fait-voter-l-autorisation-du-burkini-sous-les-invectives?utm_source=20220516&utm_medium=email&utm_campaign=QUOTIDIENNE&utm_content=&utm_term=&xtor=EREC-83-[QUOTIDIENNE]-20220516&M_BT=2843460240189

https://www.dewereldmorgen.be/community/hoe-de-boerkini-het-denken-kan-blokkeren-kritische-wetenschap-is-een-franse-traditie-en-onmisbaar-deel-

https://www.dewereldmorgen.be/community/zal-de-boerkini-de-franse-beschaving-vernietigen/

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!