De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Medisch directeur van De Sleutel maakt grote vergissing

Medisch directeur van De Sleutel maakt grote vergissing

zaterdag 11 april 2015 04:56
Spread the love

Beste An Van Duyse, medisch directeur van De Sleutel,

Hoe komt het toch dat u als verslavingsexperte het gedoogbeleid van cannabis niet ondersteunt? Verbieden is zelden een oplossing, me dunkt, maar u bent het daar duidelijk niet mee eens.

U zegt dat cannabis de kans op depressies en psychoses vergroot en dat de plant niet zo onschuldig is als het lijkt. Maar cannabis is volgens mijn studie van bestaand wetenschappelijk onderzoek net wel een middel dat helpt depressie te voorkomen  en het zou eveneens kunnen helpen als medicijn tegen schizofrenie.

Hoe kunnen we dit rijmen met elkaar?

Volgens mij maakt u de grote vergissing alle cannabisgebruik op één hoop te gooien. Maar cannabis is cannabis, en niet een combinatie van cannabis en tabak, daar maakt u dus een grote fout.

Cannabisconsumenten zouden moeten worden ingelicht hoe ze de plant op een verantwoorde manier kunnen gebruiken. U zou hierin een voortrekkersrol kunnen spelen.

U zou de cannabisgebruikers erop kunnen wijzen dat ze best geen tabak bij hun cannabis voegen, omdat dit de kans op verslaving en depressie vergroot!

Cannabis op zich is even verslavend als koffie, maar gecombineerd met tabak verlangt men alsmaar naar meer. U weet natuurlijk ook wel dat dat komt doordat nicotine geestelijk en lichamelijk enorm verslavend werkt, terwijl cannabis enkel geestelijk verslavend werkt. Wilskracht alleen is voldoende om te stoppen met cannabisgebruik, voor wie dat wil.  

Tabak geeft mensen een neerslachtig gevoel, dat doet een joint dus ook, want daar zit tabak bij. Maar de combinatie wiet-tabak smaakt zo lekker en daarom doen mensen het.

 Indien men cannabis puur zou roken, dan wordt men merkbaar vrolijker. Aangezien het roken van cannabis niet gezond is, zou u kunnen zeggen dat ze beter met een vaporizer leren werken. Het verdampen/vaporizen is mild voor de longen en het is zuiniger in gebruik!

Aangezien cannabis nog nooit iemand doodde, maar tabak jaarlijks ongeveer 6 miljoen mensen doodt heeft u duidelijk de verkeerde vijand gekozen. 

Dat cannabis de kans op psychoses zou verhogen, is een verdraaide waarheid. U zou beter zeggen: THC-rijke cannabis zoals Amnesia kan psychose-achtige effecten doen optreden, maar CBD-rijke soorten doen dat niet. 

Het is natuurlijk wel zo dat er tegenwoordig op de zwarte markt grotendeels THC-rijke wietsoorten te vinden zijn, maar hoe komt dit denkt u?

Dit komt doordat instanties zoals De Sleutel het verbod op cannabis in stand proberen houden waardoor criminele organisaties de kweek in handen houden. Het gevolg laat zich raden: vervuilde wiet die qua chemische structuur volledig uit balans is.

Een normale cannabisplant bevat normaliter ook CBD, dit heeft een anti-psychotisch effect en vermindert de effecten van THC. Eerlijke kwekers weten dit. CBD is echter niet meer te vinden in de cannabis die tegenwoordig op straat te vinden is aangezien het verbod ervoor zorgt dat enkel nog criminelen de Belgische bevolking durven bevoorraden.

U draagt dus een grote verantwoordelijkheid.

Ik ben nieuwsgierig naar uw reactie.

Met vriendelijke groeten,

Eef De Bruyne

take down
the paywall
steun ons nu!