De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Media en Libië: rebellen rukken meermaals op in dezelfde steden
Navo, Libië -

Media en Libië: rebellen rukken meermaals op in dezelfde steden

woensdag 17 augustus 2011 11:43
Spread the love

‘t Was even slikken.

Op zaterdag en zondag 13 en 14 augustus organiseerden we met intal-Leuven een actie tijdens Marktrock om handtekeningen te verzamelen onder de petitie “F-16’s uit Libië”. Dinsdag 16 augustus titelde metro: “Libische rebellen op zucht van overwinning”, en dit omdat de stad Zawiya, tussen Tripoli en de Tunesiche grens in handen van de rebellen is gevallen. De inhoud van het artikel is echter veel genuanceerder dan de titel, want men spreekt ook van verschillende bronnen die zeggen dat de rebellen alweer uit het centrum van Zawiya verdreven zijn.

Maar goed, klaar is Kees, dacht ik. Als de rebellen gewonnen hebben, over enkele dagen, als ik de titel in metro goed begrijp, dan zullen de Belgische F-16’s wel snel terug komen en is de petitie niet meer nodig.

Deze morgen ik dus op zoek naar de bevestiging van dit toch wel belangrijk nieuws.  In De Standaard en De Morgen komen ze niet veel verder dan wat metro ‘s morgens al publiceerde maar dan zonder de nuance dat de stad Zawiya misschien toch nog niet helemaal onder controle is. De belangrijkste bron is voor beiden AP, de titels dezelfde op één woord na.

Niet helemaal overtuigd van de Vlaamse kwaliteitspers die blijkbaar niet veel verder geraakt dan AP-berichten vertalen en overnemen – misschien hebben we maar één krant mee nodig op die manier – ben ik toch maar eens op zoek gegaan op de rest van het wereldwijde web. Zowel Information Clearing House als uruknet.info publiceren artikels die net het tegenovergestelde vertellen dan AP. En zelfs meer. Zo zou de stad Misrata bevrijd zijn door het regeringsleger en zijn noch in Zawiya, noch in Sorman en Ghuriyan de rebellen aan de winnende hand.

Als we de aangekondigde vooruitgang van de rebellen de laatste paar maanden samen leggen, dan staan ze over enkele dagen in Brussel. En dat gelooft waarschijnlijk niemand. Voor al dat oprukken is echter een eenvoudige uitleg. De Navo bombardeert een stad, dorp of weg en verjagen zo de bevolking en het leger. De rebellen rukken op en nemen de gebombardeerde zone in. Daarna, van zodra de Navo-bombardementen stoppen, worden de rebellen teruggedreven (dit lezen we niet in de kranten). En dit herhaalt zich keer op keer.

Blijft de vraag waarom net nu overal te lezen is dat de rebellen grote vooruitgang maken. Misschien moeten de berichten over Zawiya, Sorman en Ghuriyan het verlies van Misrata verdoezelen? Niet?

take down
the paywall
steun ons nu!