De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Mea culpa slagen kan enkel de kleine man

Mea culpa slagen kan enkel de kleine man

vrijdag 14 mei 2010 00:05
Spread the love

CVC Capital Partners, aandeelhouder van De Post, kon via ons land meer dan 600 miljoen euro winst opstrijken zonder 1 cent belastingen te betalen. De belastinginspectie moet het ondergaan. Het was een operatie die niets te maken had met België. Er is nooit wat over verschenen in de Belgische pers. België het belastingsparadijs, voor sommige dan toch.

De Frans-Belgische bank Dexia heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 216 miljoen euro. De omzet van BNP Paribas steeg met 11.5 miljard dankzij Fortis.  Maar één eurocent terugbetalen aan de burger, ho maar.

En of het nu de spelers zijn in België, of het zijn de spelers in Europa, allemaal zeggen ze hetzelfde : wij hebben niets fout gedaan, maar jullie mogen het oplossen.

Europa verdrukt de Griekse burger en laat hen opdraaien voor het gesjoemel van de spelers op de Europese markt. En nu verpletterd hetzelfde Europa, samen met de USA en het IMF, de Spaanse bevolking. Next in line Portugal en misschien wel België.

De kleine man in de straat slaat ondertussen mea culpa en beseft dat er zaken zijn misgelopen, dat de sociale fraude niet meer verder kan. Maar nog meer beseffen zij dat de fiscale fraude ook moet stoppen.

Als één bedrijf 600 miljoen euro kan opstrijken in ons landje zonder er zelfs één baan tegenover te stellen dan is er toch nog geld? Als wij miljarden in banken kunnen pompen zonder dat zij één eurocent moeten teruggeven dan is er toch geld?

En toch moeten wij langer gaan werken, moet ons pensioenstelsel er aan geloven, wil men lonen bevriezen en dat alles op onze kap. Van ons verwacht men inspanningen bovenop de sociale crisis die er nu al heerst maar zelf doen ze niets.

Mea culpa slagen kan enkel de kleine man. Diezelfde kleine man moet dringend uit zijn schulp kruipen, opstaan en denken aan de woorden van Machiavelli uit Il principe “Strijd kan niet worden vermeden. Het kan slechts worden uitgesteld in het voordeel van de ander.” Dus laat die kleine man groot worden en laat de strijd losbarsten tot het kapitalistische monster op de knieën wordt gedwongen en het zelf zegt :

mea culpa,
mea culpa,
mea maxima culpa.

take down
the paywall
steun ons nu!