19/04/2016 – CATAPA, Gent
De Peruaanse Máxima Acuña de Chaupe strijdt al jaren tegen Latijns-Amerika’s grootste goudontginner Yanacocha. In de hoop haar te behoeden van de repressie van deze mijnbouwgigant, werkten internationale NGO’s, zoals CATAPA in België, samen om van Máxima een internationale bekendheid te maken. Afgelopen nacht nam zij de Goldman Environmental Prize, ook wel de ‘groene Nobelprijs’, in Washington in ontvangst.
De Goldman Environmental Prize erkent personen die duurzame en belangrijke inspanningen leveren om de natuurlijke omgeving te beschermen en verbeteren, vaak met het risico op eigen leven. Door leiders als Máxima te erkennen, wil de Goldman Prijs gewone mensen inspireren om buitengewone acties te nemen die onze planeet beschermen.
Máxima Acuña de Chaupe strijdt tegen de ontginning van vier hooglandmeren in Peru in de provincie Cajamarca. De Peruaanse boerin woont samen met haar familie aan de Laguna Azul, een meer waar het mijnbouwbedrijf Yanacocha goud en koper wil ontginnen. Dit betekent het einde van vier meren en de onomkeerbare aantasting van de watervoorziening en het leefmilieu in verschillende waterbekkens. Máxima en haar familie weigeren te wijken voor de eisen van het mijnbouwbedrijf en hun grond te verkopen. Hierdoor zijn ze het mikpunt van dagelijkse intimidaties door voorstanders van Yanacocha en de Peruaanse politie. In hun pogingen de familie te onteigenen, schuwt het mijnbouwbedrijf geen geweld. Máxima en haar dochter werden reeds bewusteloos geslagen, hun oogst werd vernield en hun dieren verwond en gedood. Maar Máxima strijdt dapper verder, in een verzet dat emblematisch is voor het sociale protest tegen extractivisme in Cajamarca en voor de strijd van zoveel Peruanen ter verdediging van water, grond en leven.
Newmont Mining, een Amerikaanse stakeholder in Minera Yanacocha, de eigenaar van het zeer omstreden project, kondigde vorige week aan dat ze het Conga-project uit hun lijst van goudreserves schrappen. CATAPA feliciteert allereerst Máxima en haar familie voor het winnen van de Goldman Environmental Prize en in de tweede plaats is zij erg blij dat Newmont Mining zich terugtrekt uit dit omstreden project. CATAPA wil de aandacht vestigen op feit dat een mijnbouwgigant als Newmont eerder actie onderneemt dan de Wereldbank, die tevens aandeelhouder is van Minera Yanacocha. De International Finance Corporation (IFC) vormt een investeringonderdeel van de Wereldbank en heeft als doel de ontwikkeling van de private sector in ontwikkelingslanden te bevorderen. Al sinds 1993 bezit de IFC 5% aandelen in de joint venture Minera Yanacocha S.R.L. Opnieuw wordt pijnlijk duidelijk dat internationale structuren, opgericht om de economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden te bevorderen, de bal volledig misslaan.
De prijs is een erkenning van Máxima’s moedige strijd. Een strijd van David versus Goliath, van recht op water versus vernietigende commerciële belangen. De erkenning gaat naar Máxima, maar ook naar het volk van Cajamarca en het verzet tegen mijnbouw en vóór het leven, in Peru en wereldwijd. Máxima zelf heeft een simpele wens, namelijk dat ze kan terugkeren naar een rustig leven zoals ze al twintig jaar lang leed met haar familie op haar land. Samen met vijf andere activisten uit de verschillende continenten, nam Máxima haar prijs deze nacht in ontvangst tijdens de ceremonie in Washinton, waar ze een week blijft om aandacht te vestigen op de mijnbouwproblematiek waardoor zij en haar gemeenschap getroffen worden.
Een volledig profiel van Máxima Acuña de Chaupe is te vinden op de website van de Goldman Environmental Prize.
Een uitgebreid persdossier over de aanwezigheid van de Wereldbank in Peru vindt u tevens hier.
Contact:
Charlotte Christiaens, coördinator CATAPA
Koningin Maria Hendrikaplein 5, Bus 401, 9000 Gent
0474/10.06.43
info@catapa.be, www.catapa.be