De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Matthew, er volgt nog meer.

Matthew, er volgt nog meer.

zaterdag 8 oktober 2016 17:14
Spread the love

Het is een grote ramp geworden. Een orkaan van de categorie 4 heeft hele dorpen weggevaagd in het toch al geplaagde Haïti, daarbij zijn bijna 900 mensen omgekomen. Toen werd Matthew wat zwakker maar als orkaan categorie 3 kon hij nog steeds heel wat schade aanrichten in de staten Florida en de Carolina’s.

Officieel is het aantal doden in Florida vijf, maar de elektriciteit is uitgevallen in meer dan een miljoen woningen aan de kust. Communicatie is ook nog maar gebrekkig mogelijk
Vandaag is de verwachting dat Matthew nog meer afzwakt en naar de kust van South Carolina gaat. De President van de Verenigde Staten, Barack Obama heeft de noodtoestand afgekondigd van Florida tot North Carolina.

Haiti.

Matthew heeft huisgehouden in Haïti, de wind, met een snelheid van tot 235 km per uur heeft bomen ontworteld en huizen vernietigd. Het aantal gerapporteerde dodelijke slachtoffers van de orkaan Matthew is scherp toegenomen nu dorpen en steden die tot nu toe onbereikbaar waren, weer contact krijgen met de buitenwereld. Volgens schattingen van politie en reddingswerkers ligt het aantal nu bij 788.
Dat aantal zal alleen nog maar toenemen naarmate meer dorpen en steden weer bereikbaar worden.
Lokale klinieken op het platteland zien veel gewonden, meest fracturen, maar kunnen die niet goed behandelen omdat elektriciteit en schoon drinkwater ontbreken sinds de storm het land trof, afgelopen dinsdag.

Een nieuwe uitbraak van cholera?

Er is ook een groot gebrek aan voedsel en ten minste zeven mensen zijn overleden als gevolg van cholera, door het drinken van stilstaand water

De meeste slachtoffer zijn gevallen in steden en dorpen op het Tiburon schiereiland in het zuidwesten van Haïti, veelal door omgevallen bomen, rondvliegende objecten en de opgezwollen rivieren.
Ten minste 50 dodelijke slachtoffers zijn aangetroffen in Roche-a-Bateau dat door plaatselijke vertegenwoordigers van de overheid wordt beschreven als ‘met de grond gelijkgemaakt.’

Meer in het binnenland, in Chantal, stond het aantal op 90, volgens de burgemeester van de stad.

Behalve menselijke slachtoffers heeft de storm ook aan veel vee het leven gekost, en enorm veel schade aan landbouwgebieden. De voedselvoorziening in dit, het armste land van het noordelijke halfrond, zal in de nabije toekomst nog onzekerder worden.

Matthew is de sterkste orkaan in het Caraïbisch gebied sinds Felix in 2007.

In de Dominicaanse Republiek, dat het eiland Quisqueya, of Hispaniola, deelt met Haïti, werden slechts vier slachtoffers gemelde. Ook daar is sprake van overstromingen en stormschade, maar in veel minder ernstige mate. Het oog van de orkaan heeft de Dominicaanse Republiek niet bereikt.

Angst voor een uitbraak van Cholera.

Door de ramp in Haïti zijn de verkiezingen, die gepland waren voor aanstaande zondag, voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Armoede, opeenvolgende zwakke en corrupte regeringen en slechte levensomstandigheden voor het overgrote deel van de bewoners maakt Haïti zwak en daardoor vallen er bij natuurrampen veel meer slachtoffers dan in de omringende landen.

In 2010, werd de hoofdstad, Port-au-Prince, getroffen door een aardbeving van magnitude 7 op de schaal van Richter. Daarbij vielen meer dan 200 000 doden.

Na die aardbeving hebben soldaten van de Verenigde Naties zonder het te willen cholera in het land geïntroduceerd. Het aantal slachtoffers daarvan beloopt ten minste op 9000, honderd duizenden raakten geïnfecteerd.

De Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie bereidt zich voor op een nieuwe uitbraak van cholera in Haïti. De overstromingen hebben de drinkwatervoorziening onderbroken.

Maar er volgt nog meer.

Het is mogelijk dat Matthew terugkeerd naar het zuiden en de eilanden van de Bahama’s nog eens bezoekt. Ook een tweede bezoek aan Florida is mogelijk. De verwachting is dat Matthew tegen die tijd veel van zijn kracht zal hebben ingeboet, orkanen worden krachtiger boven warm water, als ze land raken of boven noordelijker, kouder water, zwakken ze meestal af.

Foto: NOAA

take down
the paywall
steun ons nu!