De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Schrijfster Mary-Ann Sandifort tipt aan Lieve Joris

dinsdag 9 november 2021 04:37
Spread the love

Het boek van Mary-Ann Sandifort kwam uit bij uitgeverij Noordboek in september 2021. Het vertelt de ervaringen van Sandifort bij verschillende bevolkingsgroepen in Espírito Santo, Brazilië. Stuk voor stuk kwamen ze naar Brazilië als arbeidskrachten op het einde van de slavernij. Ze spreekt met inheemsen, afstammelingen van Angolaanse slaven, nazaten van Zeeuwen, Pommeranen en San Marinezen. Haar ervaringen zijn zo uit het leven gegrepen dat je er niet bij stilstaat dat deze mensen hun gemeenschappen van nul hebben moeten opbouwen.

Mary-Ann Sandifort (1962) is schrijfster en reizigster. Ze publiceerde ook De cholerafabriek en De buren van Obama’s oma.

Noordboek en Sterck & De Vreese vormen samen een snel groeiende uitgeverij op het gebied van Nederlandstalige non-fictie. Bornmeer specialiseert zich in Friestalige uitgaven. De uitgeverijen onderscheiden zich door kwaliteit en eigenzinnigheid.

Brazilië kent veel bevolkingsgroepen, het is een smeltkroes van culturen, maar klopt dat? Sandifort die samen met haar man in Brazilië woont gaat op zoek naar deze culturen of wat er van overblijft.

Het is duidelijk dat Sandifort op haar ‘rugzak van ervaringen’ steunt, ze is verschillende keren in het buitenland gaan wonen voor haar man’s werk. Ze kreeg hierdoor een unieke kans voor haar onderzoek.

Het leitmotiv van dit boek is Sandifort die op bezoek gaat bij verschillende bevolkingsgroepen, met hen dagdagelijkse activiteiten doet en zo leert ze over hun migratie-geschiedenis. Ze verwerkt dit in een mooi boek over Brazilië.

Dit boek heeft eigenlijk alles om een goede algemene indruk te hebben van Brazilië en over migratie naar Brazilië in het algemeen. Het is uiterst correct geschreven en ze legt de nadruk op de belangrijkste elementen in haar onderzoek zonder in herhaling te vallen. De verhalen van de verschillende bevolkingsgroepen overlappen niet en vormen zo een mooie mozaïek.

Er zitten heel veel interessante anekdotes in over de gebruiken van de bevolkingsgroepen, je zou haar een onschuldige antropoloog kunnen noemen. Toch is ze voorbereid, omdat ze belezen is over het thema, en ze heeft haar onderzoek grondig voorbereid.

Om het allemaal wat wetenschappelijker te maken zit ze voornamelijk in het beschrijvende onderzoek. Ze werkt haar noties voortdurend bij om op die manier een zo waarheidsgetrouwe weergave te geven van haar ervaringen.

De bevolkingsgroepen leven vaak in gemeenschappen om op die manier erfenissen te bewaren en stadsvlucht tegen te gaan. Je hoort ze zo vaak zeggen dat ze de band met hun kinderen zijn verloren omwille van stadsvlucht. Ze doen er vaak alles aan om hun cultuur te laten overleven.

Sommige gemeenschappen hebben meer kapitaal dan anderen, zo zijn de Pommeranen relatief succesvol omdat zij betere landbouwtechnieken hebben. Pommeranen zijn arme boeren uit het grensgebied tussen Duitsland en Polen.

Vele Europese afstammelingen hebben nog altijd Europese paspoorten. Sommige San Marinezen gingen reeds een tijdje in San Marino wonen. Andere dachten dat ze Italiaan waren omdat ze dachten dat San Marino een provincie was van Italië.

Je kan het allemaal zo gek niet bedenken, maar blijkbaar hebben de Angolanen de basisvoeding van de andere migrantengroepen uitgevonden. De Angolanen leerden de anderen bv welke maniok gezond is en welke giftig. De basisvoeding in de geïsoleerde gemeenschappen is gebaseerd op wat de slaven verbouwden voor de massa-immigratie in Brazilië.

Ze schrijft korte zinnen die goed lezen. Sandifort heeft een goede pen, ze doet mij denken aan de Neerpeltse schrijfster Lieve Joris, ze hebben zeker wat van elkaar.

Toch blijft het boek aan de oppervlakte van een zeer uitgebreide materie. Dit boek geeft een goede duiding, bij andere boeken die soms te theoretisch en specifiek zijn.

Het is een vlot en aangenaam geschreven boek, een correct reisverhaal over Brazilië, maar het schiet te kort als werkstuk van de Braziliaanse bevolkingsgroepen…

ISBN: 978 90 5615 784 5, Auteur: Mary-Ann Sandifort, Pagina’s: 200, Prijs: 22,90

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!