De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Mars voor vaccinrechtvaardigheid’ brengt 150 mensen samen voor opheffing patenten

‘Mars voor vaccinrechtvaardigheid’ brengt 150 mensen samen voor opheffing patenten

vrijdag 3 december 2021 18:47
Spread the love

‘Mars voor vaccinrechtvaardigheid’ brengt 150 mensen samen voor opheffing patenten

 

Verschillende organisaties van het Belgische middenveld bekritiseerden vandaag met een ‘mars voor vaccinrechtvaardigheid’ de wereldwijde ongelijke verdeling van coronavaccins. Volgens de organisatoren hadden vele doden vermeden kunnen worden indien de patenten op Covid-19 vaccins en behandelingen vrijgegeven zouden zijn. “Onze regeringen creëren zelf de omstandigheden waarin nieuwe varianten zich ontwikkelen. Als onze beleidsmakers zich echt zorgen zouden maken over de lage vaccinatiegraad, dan zouden ze hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor een wereldwijde gelijke toegang tot Covid-19-vaccins.” LEF was erbij en filmde het gebeuren.

 

“Het is beschamend dat Europese leiders, inclusief onze Belgische regering, tot de laatste tegenstanders behoren van een rechtvaardige oplossing om de pandemie te beëindigen en levens te redden. Hoewel de ontwikkeling van Covid-19-vaccins grotendeels met overheidsgeld is gefinancierd, creëren farmamonopolies een kunstmatig tekort, met miljoenen doden en nieuwe varianten zoals Omicron als gevolg. Aangezien wij er niet in slagen om voldoende vaccindossissen te exporteren of te leveren, is het minste wat wij kunnen doen anderen toelaten om zelf het vaccin te produceren.”

Een 150tal deelnemers brachten doodskisten van het Europees Parlement naar de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, waar ze de namen van personen overleden aan het coronavirus op de ramen van de lobbyorganisatie plakten. Ze bekritiseren zo het feit dat elke dag dat regeringsleden en farmabedrijven weigeren om intellectuele eigendomsrechten van farmaceutische bedrijven op coronavirus vaccins en -behandelingen te beperken, gemiddeld 10.000 mensen zijn gestorven aan Covid-19. Momenteel is slechts 5% van alle vaccins naar lage-inkomenslanden gegaan. Vele landen hebben te kampen met vertraagde leveringen, terwijl rijke landen reeds een derde dosis plannen. Ondanks de publieke bijdrage van 8 miljard dollar aan het onderzoek en ontwikkeling van de coronavaccins, maken Moderna, Pfizer en BioNTech per seconde 1000 dollar winst.

 

Cruciale top Wereldhandelsorganisatie in Genève

Deze week zouden wereldleiders normaalgezien zijn samengekomen in Genève tijdens een Ministerraad van de Wereldhandelsorganisatie. Er werd echter beslist om de bijeenkomst voor onbepaalde tijd uit te stellen. Aanleiding was de ontdekking en verspreiding van de nieuwe Omicronvariant.

Hoog op de agenda van de 12de Ministerconferentie stond de aanslepende discussie over de tijdelijke opschorting van patenten op medische hulpmiddelen en vaccins tegen COVID-19. Meer dan honderd lidstaten van de WTO dringen daar al lang op aan, Maar landen met een sterke farmaceutische industrie willen daar niet van weten.

Deze “TRIPS Waiver” zou andere landen in staat stellen zelf Covid-19-vaccins te produceren. Het voorstel kreeg reeds de steun van lage- en middeninkomenslanden, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, de Verenigde Staten en Australië, en tot tweemaal toe een meerderheid in het Europees Parlement. Het Europees Burgerinitiatief “Geen winst op pandemie” verzamelde reeds 240.000 handtekeningen voor een wetsvoorstel in die zin gericht aan de Europese Commissie.

Epidemiologen waarschuwden al eerder dat de wereldwijde ongelijke verdeling van vaccins leidt tot mutaties van het virus die de werking van de huidige generatie vaccins dreigt te ondermijnen. “De Europese Commissie moet de oproep van het parlement, Europese burgers en wetenschappers respecteren”, reageren de actievoerders.

In de aanloop van deze uitgestelde ministerraad organiseren gezondheidsorganisaties, vakbonden, en ngo’s wereldwijd acties om druk te zetten op regeringen om in te stemmen met een alomvattende opheffing van de private patentrechten.

 

Film

 

www.vimeo.com/channels/leffge

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!