De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Marokkaanse spionage imam Toujgani krijgt steun van pro Rabat kringen

maandag 17 januari 2022 10:43
Spread the love

De in opspraak geraakte imam Mohamed Toujgani is groot nieuws in België. De intrekking van zijn verblijfsvergunning en uitzetting naar Marokko sloeg als een bom. Belgische bestuurders en opiniemakers vragen zich af hoe het zover kon komen. Het debat over de lange arm van Rabat is bij onze zuiderburen nu pas begonnen.

Mohamed Toujgani, die verdacht wordt van spionage voor Marokko en antisemitisme is verklaard tot persona non grata. Op advies van de Belgische Staatsveiligheid heeft de Belgische regering dit rigoureuze besluit genomen.

De aankondiging van de beslissing door staatssecretaris Sammy Mahdi was net bekend of er vanuit pro Rabat kringen een tegenreactie op kwam. Niet alleen is zijn bekende netwerk van moskeekoepels, maar ook sommige publieke figuren kwamen in verweer.

Het Molenbeekse raadslid Ahmed El Khannous (CDH) nam het als eerste op voor Mohamed Toujgani. Op zijn Facebook-pagina verdedigde hij de imam en hekelde een “totaal niet-gerechtvaardigde beslissing”. Hij viel staatssecretaris Sammy Mahdi rechtstreeks aan.

Ahmed El Khannous stelde dat de staatssecretaris “in een krankzinnige wedloop verwikkeld is in de concurrentiestrijd met extreemrechts in Vlaanderen, en die verbijsterende beslissingen neemt, met name deze op basis van tegenstrijdige informatie van de Staatsveiligheid”.

Zijn partij was echter niet erg te spreken over deze uitspraken. Ahmed El Khannous moet binnenkort verschijnen voor een ethische commissie van de partij. Ahmed El Khannous kwam eerder in opspraak. Hij deed onder andere laconiek over de Armeense genocide en demonstreerde voor de vrijlating van Oussama Atar. Later, het brein achter de aanslagen van Brussel en Parijs geworden.

Verder ziet er naar uit dat Rabat andere kanalen in stelling brengt om de onschuld van Mohamed Toujgani te behartigen. De Brusselse nieuwesite Achkayen, die als Rabat spreekbuis geldt, besteedde ook aandacht aan de zaak. De eigenaar Mohamed Tijjini, die volgens een ex-medewerkster van hem banden heeft met de Marokkaanse inlichtingendiensten, gaf podium aan ‘een solidariteitsactie’ voor Toujgani. Deze petitie, die via Achkayen reclame kreeg, werd door meer dan 5.000 personen ondertekend.

Gisteren had de presentator Tijjini de primeur. Vanuit zijn studio in Rabat ontving hij Toujgani te gast. De spion-imam ontkende antisemitische uitspraken te hebben gedaan, maar de politiek van Israel in Gaza te hebben veroordeeld 10 jaar geleden. Over zijn spionage activiteiten was hij opvallend stil. Saillant detail: Toujgani, die ook voorzitter is van Liga van Belgische Imams, verklaarde dat hij nooit door de Marokkaanse koning zou worden geaccpeteerd als hij extremist zou zijn.

Naast de gelanceerde petitie heeft een aantal Marokkaanse moskeeorganisaties een communiqué uitgebracht. Onder de ondertekenaars, zijn linken vast te stellen met de Rassemblement des Musulmans de Belgique. In de VRT reportage Moskee beïnvloed van oktober 2021 is dit moskeeverband in verband gebracht met spionagepraktijken van Rabat.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!