De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Marc Faber (Dr. Doom): ‘België is wel een rotte appel’
Staatsobligaties, Wereld, Landhervorming, Marc Faber, Zwitserland, Beleggingsgoeroe -

Marc Faber (Dr. Doom): ‘België is wel een rotte appel’

donderdag 16 december 2010 12:21
Spread the love

De toekomst voor België ziet er volgens mij niet goed uit. Dat wil niet zeggen dat het land naar de bodem van de oceaan zal zinken en sommige Belgische bedrijven kunnen zelfs internationale successen boeken, maar voor 80% van de bevolking in België ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Dat heeft de Zwitserse beleggingsgoeroe en schrijver van het Gloom, Boom & Doom Report, Marc Faber, gezegd in een interview met de VRT-nieuwsdienst. Faber werd wereldbekend toen hij zijn klanten een week voor de beurscrash van 1987 adviseerde hun aandelen te verkopen.

Deze Dr. Doom, die met zijn analyses vaak tegen de stroom ingaat, raadt beleggers absoluut af om hun geld te investeren in staatsobligaties van landen als Griekenland, Ierland, Spanje en Portugal. ‘Die landen moeten hervormd worden, want het zijn rotte appels, maar wanneer je rotte appels in je familie hebt, verrot vaak de hele familie.’

Volgens Faber zullen al de Europese landen schulden opstapelen, die schulden nog moeilijk kunnen afbetalen of zelfs de interesten op hun schulden niet meer kunnen voldoen. Hij richt zijn focus dan ook niet op Europa of de VS, maar op Azië:
‘Ik ben niet geïnteresseerd in België in die zin dat er 1,3 miljard Chinezen en 1 miljard Indiërs zijn. Ik woon in Azië: een continent waar 3,6 miljard mensen wonen, met een -op Japan na- zeer jonge bevolking. Op wereldschaal: of Ierland, of België, of Spanje bestaan of niet bestaan is compleet irrelevant. Het is misschien niet fijn om te weten dat je irrelevant bent, maar dat is de economische realiteit.

Op de vraag of België ook een rotte appel is, antwoordt Faber: ‘Ik denk dat ik België kan toevoegen aan de rotte appels. Ik denk dat de overheidschuld zeer aanzienlijk is en als ik het goed begrijp – en ik ben geen expert wat België betreft – hebben jullie een niet-functionerende regering. Dat hoeft niet eens erg te zijn, want geen regering is de beste regering, dus een niet-functionerende regering is de op één na beste. Maar het probleem is niet enkel dat die regering niet functioneert, maar naar verhouding wel een heel groot stuk uitmaakt van de economie. Ik denk dat de overheidsinmenging in de economie zwaar moet worden afgebouwd. Ik denk ook dat België de overheidsschuld moet aanpakken.’

Wanneer Faber te horen krijgt dat we zes regeringen hebben, die samen 58 ministers hebben, antwoordt de Zwitser:
‘Ik vraag me af wat die mensen de ganse dag doen. Het land telt minder dan elf miljoen inwoners.’

Bron: Express.be / VRT nieuwsdienst

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!