De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Mag de NAVO zich mengen in het vluchtelingenprobleem?

Mag de NAVO zich mengen in het vluchtelingenprobleem?

vrijdag 11 maart 2016 23:07
Spread the loveHet commandoschip, het Duitse Marinebevooranigsschip de

De NAVO, de Noord Atlantische Verdrag Organisatie heeft sinds kort een overeenkomst bereikt met zowel Turkeye als met Griekenland. Volgens die overeenkomst mag de NAVO nu met schepen patrouilleren in de territoriale wateren van beide landen, vooral om te zoeken naar bootjes met vluchtelingen die proberen Europa te bereiken. De NAVO neemt dan contact op met de betreffende kustwacht om de vluchtelingen op te pikken. Maar mag de NAVO dat eigenlijk wel?

In Artikel 5 van de Nederlandse weergave van het Verdrag van de Noord Atlantische Verdrag Organisatie is een ding in ieder geval duidelijk. Er moet sprake zijn van een gewapende aanval.

De NAVO is dan ook een militaire verdrag organisatie, die is alleen bedoeld om mede lidstaten bij te staan in geval van oorlogshandelingen of een gewapende aanval.
De NAVO is duidelijk niet opgericht om zich te mengen in interne aangelegenheden van de lidstaten en ook niet in kleinere conflicten en onenigheden tussen lidstaten.

Artikel 4 geeft een framework aan waaronder de NAVO inzetbaar wordt; De partijen zullen onderling overleg plegen telkens wanneer naar de mening van een van hen de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een der partijen wordt bedreigd. De influx van veel vluchtelingen vormen schijnbaar een dreiging, maar vormen die vluchtelingen ook een bedreiging van de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een der partijen?

Misschien, heel misschien kan er een economisch probleem ontstaan wanneer er opeens meer inwoners binnenkomen in de landen van de EU. Er is echter een net zo grote kans dat de influx van nieuwe inwoners positieve gevolgen heeft, ook op economisch gebied. Nieuwe producten kunnen geïntroduceerd worden om te voldoen aan een markt van overwegend Moslems, er komen meer mensen in het arbeidsproces terecht, dus het werk zou beter en eerlijker verdeeld kunnen worden.

Goed, er kan ook meer werkloosheid ontstaan. Maar er is nog steeds geen sprake van een bedreiging van de veiligheid van een van de NAVO lidstaten.

Ook het nogal scherp benadrukte verhaal, vooral in de grotere dagbladen, over een dreiging van terroristen die Europa zouden binnenstromen, verborgen tussen de legitieme politieke vluchtelingen, om daar aanvallen en overvallen tegen de veiligheid te plegen lijken vooralsnog niet meer dan dat; grote verhalen uit grote duimen gezogen.

De grote dagbladen zijn duidelijk niet gebaat bij een rustige oplossing van het vluchtelingenprobleem voor Turkeye, Griekenland en Europa. Er moeten immers lezers aangetrokken worden, die liever niet betalen voor vervelende en slaapverwekkende verhalen. Dus wordt alles uit de kast getrokken om dat spannende verhaal ook te leveren. Naar de waarheid wordt meestal niet meer gezocht, het gaat om lezers aantallen voor gedrukte kranten, die toch al steeds meer verdwijnen.

Ook de verhalen over landen waar het wel goed gaat, Libië mag gelden als een voorbeeld, een land dat alles doet om de maatschappij weer op te bouwen, die zijn niet spannend genoeg voor de uitstervende gedrukte pers.

Libië wordt wel vaker genoemd in artikelen die gaan over het vluchtelingenvraagstuk. Het aantal vluchtelingen uit Libië is echter maar heel klein, net als het aantal Libische leden van IS. Vluchtelingen uit andere Noord Afrikaanse landen trekken misschien wel door Libië op zoek naar boot routes naar Griekenland of Italië, maar dat zijn meestal niet Libiers. In tegendeel, Libië doet er tegenwoordig alles aan om weer een nieuwe staat op te bouwen, een samenleving met de nadruk op ‘samen’.

Het verzoek komt van de NATO.

De NATO heeft zelf verzocht om toestemming om de nationale wateren van Griekenland en Turkeye te mogen bevaren, op zoek naar vluchtelingen. Natuurlijk onder het mom de bedreiging te bestrijden. Als de vluchtelingen geen bedreiging zijn, waar is die bedreiging dan wel te vinden?

Aha, moeten ze bij het opperste commando van de NATO hebben bedacht, en de mensen die de vluchtelingen op weg helpen dan, zijn dat geen mensensmokkelaars? En daarmee hebben ze het sleutelwoord gevonden, mensensmokkelaars!

Smokkelen is tegen de wet bij alle leden van de verdragsorganisatie, zeker het smokkelen van mensen. En natuurlijk moeten de misbruikers van de verschrikkelijke situatie waar deze vluchtelingen zich in bevinden bestreden worden, met alle middelen, laat dat duidelijk zijn.

Maar ook een politieman mag bij het uitoefenen van zijn plicht de wet niet overtreden. De NAVO mag dus ook niet haar eigen handvest overtreden. Het inzetten van de NAVO bij het beperken van de vluchtelingenstroom binnen de territoriale wateren van twee lidstaten is duidelijk in conflict met het handvest van de NAVO, ook als alle lidstaten het er over eens zijn dat het wel kan.

De NAVO is en blijft een militaire organisatie die niet bedoeld is om als pressiemiddel tegen gewone burgers gebruikt te worden, ook niet tegen gewone burgers van landen die geen lid zijn van de NATO.

Toegegeven, de vluchtelingenstroom is een groot probleem. En dat probleem moet opgelost worden. Maar zoek de oplossing bij de oorzaak van het probleem, niet bij het gevolg. De oorzaak van het probleem is de politieke instabiliteit in de landen waar de IS groot en sterk is geworden.

Syrië is een van die landen. Syrië is niet van plan de Amerikaanse Dollar te erkennen of te accepteren. De president van Syrië, Assad, is daarom een boosdoener en moet uit het zadel gewipt worden. Er moet dus een opstand komen tegen Assad! Deze standaardoplossing van de Verenigde Staten voor internationale problemen heeft alleen in het geval van Syrië niet gewerkt, Assad zit er nog steeds.

Laten we de NAVO zijn voor wat het is; een paraplu organisatie tegen militaire dreigingen. En laten we de problemen die de Verenigde Staten hebben met landen als Syrië ook zijn voor wat ze zijn. Problemen tussen twee landen die langs diplomatieke weg opgelost zouden moeten worden. En laten we het IS pas dan bestrijden wanneer we ook de morele overmacht hebben om dat te doen, en die morele overmacht heeft de NAVO niet en de Verenigde Staten hebben die ook niet.

De Europese landen moeten samen het vluchtelingenprobleem in Europa oplossen. Dat moet ook samen met Turkeye en Griekenland natuurlijk. Maar dat kunnen die landen niet wanneer ze zich achter de bully van de internationale politiek scharen, de Verenigde Staten van Amerika, dan verliest Europa het beetje gewicht en het beetje morele overwicht dat het nog heeft.

take down
the paywall
steun ons nu!